Cadmus fordítás Cadmus

Az ODKB tagországai megerősítik a déli határokat, korszerű fegyverekkel modernizálják a közös haderőt

Az afganisztáni helyzetet szem előtt tartva a déli határok védelmének megerősítéséről, és a kollektív gyorsreagálású haderő korszerűbb fegyverekkel való felszereléséről állapodtak meg csütörtökön dusanbei csúcstalálkozójukon a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) vezetői.

Az orosz hírügynökségek ismertetése szerint az ODKB-csúcstalálkozó befejezése után kiadott zárónyilatkozatban az szerepel, hogy a részvevők jóváhagyták a gyorsreagálású erők (KSZOR) korszerűsítésének tervét, a közös haderőt modern fegyvereket, haditechnikai eszközöket és különleges hadfelszereléseket kap. A tádzsik-afgán határon tapasztalható feszültség miatt pontosították a gyorsreagálású erők bevetésének hadműveleti tervét a közép-ázsiai térségben.

Konkretizálták továbbá a KSZOR elitegységének összetételét. Az ODKB vezetői megállapodást írtak alá közös katonai rendőrség, nyomozószervek, katonai ügyészségek és hadbíróságok létrehozásáról.

Szadir Zsaparov tádzsik elnök a térségbeli helyzetre való tekintettel azt javasolta, hogy az ODKB keretein belül dolgozzanak ki olyan mechanizmust, amelyet abban az esetben léptetnének életbe, ha katonai támadás éri valamelyik tagországot.

Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára bejelentette, hogy egy hónap múlva a KSZOR több nagyszabású hadgyakorlatot tart az tádzsik-afgán határ térségében. Ehhez tartozik, hogy hétfőn is nagy hadgyakorlat kezdődött az ODKB-szervezésében Kirgizisztánban, a manőverek megtartását ugyancsak a szomszédos Afganisztánban kialakult ingatag biztonsági helyzettel indokolták.

Az ODKB-tagállamok közül Tádzsikisztán határos Afganisztánnal. A katonai szövetség tagállamai attól tartanak, hogy biztonságpolitikai kockázatai lesznek a közép-ázsiai térségben a radikális iszlamista tálibok hatalomra kerülésének Afganisztánban.

A dusanbei csúcstalálkozó egy időben, csütörtökön azt írta az Interfax hírügynökség az orosz központi katonai körzet sajtószolgálatára hivatkozva, hogy az év végéig harminc legkorszerűbb, három évvel ezelőtt bemutatott, T72BZM kódjelű harckocsival erősítik meg a tádzsikisztáni orosz katonai támaszpontot. Az ott állomásozó régebbi tankokat cserélik le korszerűbbekre. Az elmúlt két hónapban páncélozott gyalogsági szállító járművekkel és Kornet típusú páncéltörö rakétarendszerekkel, illetve más fegyverekkel erősítették meg a támaszpontot.

Az ODKB 2002-ben alakult meg, a szervezet teljes jogú tagjai egykori szovjet tagköztársaságok, Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. Az ODKB katonai erejének magvát képezi a mintegy húszezer fős KSZOR.

A csütörtöki dusanbei csúcstalálkozó Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolat segítségével vett részt, mert karanténba kellett vonulnia, miután a környezetében többtucatnyian elkapták a koronavírust.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑