2018. 09. 20.

Az USA tartja magát a manbedzsi útitervhezAz Amerikai Egyesült Államok által vezetett ISIS ellenes koalíció szóvivője, Sean J. Ryan ezredes, kijelentette, hogy tartják magukat a Törökországgal megkötött manbedzsi útitervhez.

Az Amerikai Egyesült Államok által vezetett ISIS ellenes koalíció szóvivője, Sean J. Ryan ezredes, kijelentette, hogy tartják magukat a Törökországgal megkötött munbidzsi útitervhez, és közölte: „Munbidzsban nagyon kevés (a PKK terrorszervezet szíriai szárnyaként szolgáló) YPG-tag van. A YPG nem lesz Munbidzs része.”

Ryan ezredes videókonferencia-beszélgetés útján kapcsolódott be az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) ülésére, ahol értékelte a Szíriában és Irakban folyó ISIS elleni műveleteket.

A szóvivő, aki szerint Szíriában elérkeztek az ISIS-al szembeni küzdelem utolsó fázisához, közölte, hogy 1500-2000 ISIS-tag tartózkodik az Eufrátesz középső völgyében, amelyet az amerikai vezetésű koalíció megpróbál elfoglalni az ISIS-tól.

Arra a kérdésre, miszerint „milyen fázisban van az USA és Törökország közötti munbidzsi útiterv alkalmazása”, Ryan ezredes elmondta, hogy a két ország biztonsági erői teljesítették a 46. önálló, koordinált őrjáratukat, amelyek nagyban hozzájárulnak a terület stabilitásának biztosításához, a közös őrjáratok érdekében pedig tovább folynak a kiképzések.

Arra a kérdésre, hogy tartózkodnak-e Munbidzsban YPG/PKK terroristák, Ryan úgy válaszolt: „Amennyire meg tudom állapítani, Manbedzsban nagyon kevés YPG-tag van. Tartjuk magunkat a megállapodáshoz, a YPG nem lesz Manbedzs része.”

A szóvivő kitért azok elől a kérdések elől, amelyek a Törökország és Oroszország Idlibben létrehozandó fegyvermentes területére vonatkoztak, közölve, hogy az nem része a koalíciós megállapodásnak, azonban megemlítette, hogy ha az alkalmazásra kerül, akkor azzal megelőzhető lehet egy humanitárius katasztrófa.

Ryan ezredes kerülte a választ arra a kérdésre is, miszerint „elégedettséggel fogadta-e a koalíció a megállapodást”.

„A mi óhajunk az, hogy találjanak egy politikai megoldást, amely meg fogja menteni az életeket.” – fogalmazott a szóvivő.

Ryan reagált az USA által a Szíria északkeleti részére telepített radar és rakétavédelmi rendszereire vonatkozó kérdésekre is, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy az USA a radarokat már korábban odatelepítette, azzal kapcsolatban viszont nem osztott meg információt, hogy az USA telepített-e rakétavédelmi rendszereket a YPG/PKK által ellenőrzött területekre.

Forrás: TRT

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com