Azoknak is elbírálják a menedékkérelmét, akik erőszakosan törnek be

Brutális rohamot kellett visszaverniük a határőröknek a Melillát és Marokkót elválasztó kerítésnél július második felében, miután egy 200 főből álló migránscsoport be akart lépni Spanyolország területére. Az erőszak ellenére akár menedékjogot is kaphatnak azok a migránsok, akiknek sikerült átjutniuk.

Afrikából érkeztek migránsok a dél-spanyolországi Motril kikötőjébe (Fotó:MTI/EPA/EFE/Miguel Paquet)

A hat méter magas dupla kerítéssorból álló, kamerákkal és mozgásérzékelőkkel felszerelt határt ostromolta meg 200 illegális bevándorló július 19-én a spanyol fennhatóságú Melillánál. Az összecsapások után sikerült bejutnia a városba 50 migránsnak, és így automatikusan mindannyian bekerültek a menedékkérőket ellátó rendszerbe.

Ők is kaphatnak menedékjogot

Bár erőszakosan jutottak át a határon, arra is megvan az esélyük, hogy Spanyolországban, vagyis az Európai Unióban maradhassanak. Ezt láthattuk 2015-ben Röszkénél, és ez folyamatos a spanyol határnál is. Melilla spanyol kormányzati terület, és aki átjut a határon, már benyújthatja a menedékkérelmét. Felháborító, hogy

azoknak is elbírálják a menedékkérelmét, akik erőszakosan törtek be
– mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 Unió28 című műsorában.

Inkább fizetnek

A 86 ezer lakosú Melilla különleges státuszú spanyol kormányzati terület Afrikában. Marokkó északi részén fekszik a Földközi-tenger partján, és mindössze 12 kilométeres határ választja el Afrikától. Ezért próbálnak meg folyamatosan áttörni a migránsok a határkerítésen.

Ugyancsak a migránsok célpontja a nagyjából 400 kilométerre, északnyugatra fekvő Ceuta városa is, ami szintén Spanyolországhoz tartozó terület. Cetua 15, Melilla pedig kevesebb, mint 100 kilométerre van Európától a tengeren keresztül. Spanyolország, hogy csökkentse a migrációs nyomást, több tízmillió euró támogatást biztosít Marokkónak.

Spanyolországnak fejlett határvédelme van, Marokkóval pedig külön megállapodásokat is kötött. A spanyol kormány 30 millió eurónyi támogatást szavazott meg Marokkónak azért, hogy mint kibocsátó ország, vagy mint már a migránsok útvonalában lévő fő afrikai tranzitország is próbálja csökkenteni a Spanyolországra nehezedő nyomást – mondta Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégiai Kutatóintézetének elemzője.

A most megszavazott, nagyjából 10 milliárd forintnak megfelelő összegen felül az unió további 140 millió euróval, nagyjából 45 milliárd forinttal támogatja Marokkót a migráció csökkentése érdekében. Spanyolországban megközelítőleg 80 ezer migráns tartózkodik, de elemzések szerint a valódi számuk ennek a többszöröse is lehet.

A baloldali kormány beengedte a migránsokat

A Pedro Sanchez vezette szocialisták bizalmatlansági indítvány segítségével vették át a kormányzást a jobboldali Rajoy-kabinettől. A hatalom megszerzése érdekében még a baszk nacionalistákkal is szövetkeztek. Stabil többséget azonban azóta sem tudtak kialakítani, és a költségvetést sem tudták elfogadtatni a parlamenttel. Két évtizede nem volt példa hasonló ilyen belpolitikai bizonytalanságra, s emiatt ősszel ismét szavazást írhatnak ki a spanyolok a miniszterelnök személyéről.

Másfél éve jelentette ki a baloldali spanyol kormány, hogy beengedi a migránsokat az országba. A szakértő szerint az ilyen üzenetek ösztönzik a tömeges bevándorlást. Hogyha azt az üzenetet küldik, hogy a bevándorlás alapvető emberi jog, akkor ez serkentőleg hat arra, és motiválja azokat az embereket, akik hezitálnak, elinduljanak-e.

Ennek az lehet az egyik következménye, hogy incidensekre kerül sor, például a határőrökkel szemben, mint ahogy az Spanyolországban is történt, ahol a határőrök érdekképviseleti egyesülete már nehezményezte, hogy milyen nehéz körülményeknek vannak kitéve a határőrök – tette hozzá Gát Ákos Bence.

Időközben Törökország júniusban jelezte, hogy hiába állapodott meg az Európai Unióval a migránsok feltartóztatásáról, egy újabb migránsáradattal már nem bír el az ország. Előrejelzések szerint a közeljövőben több millió illegális bevándorló érkezhet Szíriából és a környező országokból.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑