Cadmus fordítás Cadmus

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követel az ENSZ-főtitkára

2023. 10. 20.

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt csütörtökön az ENSZ főtitkára, az Izrael és a palesztinok közötti háború tizenharmadik napján.

“A Gázai övezetnek arányos és tartós segítségre van szüksége” – jelentette ki António Guterres Kairóban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani a humanitárius jogot.

“Azonnal élelmiszerre, vízre, üzemanyagra és gyógyszerekre van szükség, mégpedig sokra és tartósan” – hangsúlyozta Guterres.

A főtitkár felszólította a Hamászt, hogy hogy engedje el az október 7-ei támadása alkalmával Izraelből elhurcolt túszokat, Izraelt pedig arra, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez.

Több napja áramlik a humanitárius segítség az egyiptomi Sínai-félszigetre, és az ENSZ-szervezetek remélik, hogy azt mielőbb eljuttathatják a Gázai övezetbe.

A rafahi terminált, a Gázai övezet egyetlen olyan határállomását, amely nem Izraelbe vezet, hanem Egyiptomba, pénteken megnyitják, hogy a humanitárius segélyt az övezetbe szállíthassák – közölte pénteken az egyiptomi hírszerzéshez közel álló médium, az Al Qahera News hírportál.
Az éjszaka folyamán Joe Biden amerikai elnök azt mondta: elérte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknél, hogy “legfeljebb 20 teherautót átengednek”. Ez a szám egyáltalán nem elegendő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

“Nem egy kis műveletre, hanem tartós erőfeszítésre van szükség (…), a segélymunkásoknak teljes biztonságban kell bejuttatni és szétosztani a segélyt a Gázai övezetben” – hangsúlyozta Guterres.

“A polgári személyek védelme alapvető, a kórházak, iskolák vagy az ENSZ létesítményei elleni támadások ellentétesek a nemzetközi joggal” – hangsúlyozta ismételten a világszervezet főtitkára, a gázai kórházat ért támadásra utalva, amelyért az izraeliek és a palesztinok egymást okolják.

“A Hamásznak feltételek nélkül szabadon kell engednie a túszokat, Izraelnek pedig biztosítania kell a palesztinok számára a gyors és akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyhez” – hangsúlyozta António Guterres.

Számeh Sukri felszólította a világ vezetőit, hogy vegyenek részt a szombaton Kairóban tartandó “béke csúcstalálkozón”, amelynek napirendén a palesztin kérdés jövője szerepel.

Az egyiptomi külügyminiszter követelte “a nemzetközi jog betartatását”, és olyan diplomáciai megoldásokat sürgetett, amelyek “újból a tárgyalóasztalhoz ültethetik az izraelieket és a palesztinokat”.

Az izraeli hatóságok szerint a Hamász fegyveresei több mint 1400 embert – többségében civileket – mészároltak le izraeli területen, a túszok száma a csütörtöki adatok szerint 203.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint több mint 3700 palesztin, többségében szintén polgári személy halt meg az izraeli hadsereg megtorló csapásaiban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑