Cadmus fordítás Cadmus

Belgium és Hollandia csatlakozott a szíriai és iraki jazidi áldozatok elleni bűncselekményeket kivizsgáló nyomozócsoporthoz

2023. 06. 26.

Belgium és Hollandia csatlakozott ahhoz a nemzetközi nyomozócsoporthoz (JIT), amely külföldi terrorista harcosok által a szíriai és iraki jazidi lakosság ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben folytatott eljárásokat segíti – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős ügynökség (Eurojust) hétfőn.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a részes felek egyúttal meghosszabbították a 2021 októberében Svédország, Franciaország és az Eurojust támogatásával létrehozott közös nyomozócsoport mandátumát is.

Emlékeztettek: a közös nyomozócsoport elsődleges célja, hogy azonosítsa azokat a külföldi terrorista harcosokat, akik a jazidi kisebbséget vették célba a szíriai és iraki fegyveres konfliktusok során. Az együttműködés célja továbbá az áldozatok és a tanúk felkutatása és meghallgatása.

A nyomozócsoport partnerországainak hatóságait is bevonó eljárásokban az alapvető nemzetközi bűncselekményekre összpontosítanak, mint például a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök. Az összehangolt erőfeszítések révén már számos, az EU-tagországokon belüli nyomozások szempontjából fontos gyanúsítottat és áldozatot azonosítottak Európában – írták.

Közölték azt is: az Eurojust támogatja az úgynevezett pártatlan és független nemzetközi mechanizmus (IIIM) munkáját is, amellyel a Szíriában elkövetett, a nemzetközi jog szerinti legsúlyosabb bűncselekmények – a fegyveres konfliktusban háborús, illetve emberiesség elleni bűnök – elkövetőinek felkutatását és büntetőeljárás alá vonását segítik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑