Cadmus fordítás Cadmus

Bezártak három kopt templomot Egyiptomban szélsőségesek támadásai miatt

Bezártak három kopt templomot Egyiptomban a muszlim szélsőségesek támadásai miatt a déli fekvésű Minja tartományban – közölték az egyiptomi kopt ortodox egyház tisztségviselői hétfőn.

A minjai kopt ortodox egyházmegye szerint az egyiptomi hatóságok két helyi templomot iszlamisták zaklatásai és támadásai miatt zárattak be, egy harmadiknak pedig támadások veszélyére hivatkozva rendelték el zárva tartását.

Az egyházmegye szombati közlése szerint pénteken keményvonalas muszlim hívek támadtak egy kopt templomra. Az összetűzésben egy kopt nő megsérült, majd a nap folyamán egy felbőszült tömeg keresztények lakta házak ellen vonult.

„Két hete hallgatunk … , de a helyzet rosszabbra fordult. Úgy tűnik, a koptok imái bűncselekménynek számítanak, amelyért büntetést érdemelnek” – olvasható a templomok újbóli bezáratására utaló közleményben.

Az egyházmegye sürgette a hatóságokat, hogy vessenek véget a keresztények hátrányos megkülönböztetésének, s „ne engedjenek a fundamentalistáknak”.

Esszám Badavi minjai kormányzó viszont cáfolta, hogy a templomokat biztonsági indokokkal záratták be. Szerinte ezekben a házakban nem rendelkeztek vallási szertartások elvégzéséhez szükséges hatósági engedéllyel. Ugyanakkor a kormányzó megerősítette: két ilyen imaház ellen voltak támadások, amelyek miatt 15 embert vettek őrizetbe és 11 gyanúsított után adtak ki körözést.

Badavi hangsúlyozta: Minjában 21 templom továbbra is nyitva áll a hívek előtt.

Makariosz, Minja püspöke az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: a szóban forgó három templomban már évek óta folytatnak istentiszteleteket, a koptok pedig ismételten hatósági engedélyt kértek az elmúlt hónapokban működésükhöz.

A helyi hatóságok gyakran elutasítják, hogy engedélyezzék új templomok építését keményvonalas muszlimok haragjától tartva. Ezért az egyiptomi keresztények több olyan imaházat rendeztek be, amelyek nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel, s ezeket gyakran érik támadások.

A 92 milliós lélekszámú egyiptomi lakosság 10 százalékát kitevő koptok gyakran sérelmezik, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket, és a hatóságok nem tesznek eleget kötelességüknek, hogy megvédjék őket a vallási indíttatású támadásoktól. Ráadásul a koptok a közelmúltban több véres merénylet célpontjai is voltak.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑