Bin Laden testőre szerint Németország nem jogállam

A férfi több mint tíz évet élt Németországban. Egy német bíróság szerint jogtalan volt a kiutasítása, mert Tunéziában kínzás várhat rá. Az egykori terroristavezér testőre Tunéziából üzent: egy rendes jogállamban ilyen nem történhet, de Németország nem jogállam.

A Bild német lap egy hete írta meg, hogy hosszú jogi küzdelem után a német hatóságoknak sikerült kitoloncolni a 42 éves tunéziai Sami A.-t, akiről a német alkotmányvédelmi hivatal is állítja, hogy Oszama bin Laden testőrségében szolgált, és máig kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal.

Az elfogási akció hajnalban, titokban zajlott annál háznál, ahol Sami A.-t kiadatási őrizetben tartották, majd egy kora reggeli chartergéppel Tunéziába szállították.

A férfi ügyvédjén keresztül interjút adott a Bild című német lapnak Tuniszból. Sami A. A kedden megjelent lapszámban azt állítja: ami vele történt, az emberrablás.

„Hajnali háromkor megfogtak, és elvittek. Mondtam a rendőröknek, hogy ez nem így megy, a bíróság megtiltotta, hogy kiutasítsanak. Erre azt válaszolták, hogy egészen magas helyről jött az utasítás, és nem tehetek ellene semmit” – áll a férfi nyilatkozatában. Azt állítja, azt sem engedték meg, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével vagy a családjával.

Azt, hogy a volt testőr kiadatása Tunéziának jogtalan volt, a kitoloncolást végző hatóság is tudta. A gelsenkircheni bíróság ugyanis határozatban tiltotta meg, hogy kitoloncolják a férfit. Sami A.-ra – elvben – Tunéziában kínzás várhat, és ilyen esetben a német jog nem engedi a kitoloncolást. Az erről szóló bírósági végzés azonban akkor érkezett meg faxon, amikor Sami A. már a repülőn ült a hazája felé.

Wolfgang Thewes, a gelsenkircheni közigazgatási bíróság szóvivője úgy nyilatkozott: a kitoloncolás teljes mértékben jogtalan volt, ugyanis amíg a bírósági eljárás folyik, addig nem lehet megkezdeni a kitoloncolást, illetve meg kellett volna szakítani azt.

Sami A. állítja, ezzel az őt elhurcoló rendőrök is tisztában lehettek, de neki azt mondták, hogy nem tehetnek semmit, mert egészen magas helyről kapták az utasítást.

Botrány alakult ki

Azt, hogy mennyire magas hely lehetett ez, arra utalhat az, hogy a botrány a legfelsőbb politikai körökig elért. A német kancellár, Angela Merkel is megszólalt az ügyben.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter migrációs mestertervének pedig egyik alapeleme, hogy fel kell pörgetni a kitoloncolásokat. Ezekkel ugyanis sok gond van: a kitoloncolandó emberek mintegy fele egyszerűen eltűnik a hatóságok szeme elől. Idén eddig huszonháromezer embernek kellett volna elhagynia Németországot, de csak tizenegyezer esetben tudták a határozatot végrehajtani a hatóságok.

A Sami A. kitoloncolását megtiltó bíróság ugyan elrendelte, hogy a szerinte jogellenesen eltávolított férfit vigyék vissza Németországba, a tunéziai hatóságok azonban jelezték, hogy ennek a kérésnek egyelőre nem tesznek eleget.

Sami A. 2005 óta élt családjával Bochumban. A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal vették őrizetbe június végén, és került kiutasítási őrizetbe. A férfi a hatóságok szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének testőre volt.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑