Cadmus fordítás Cadmus

Boldoggá avatják az olasz szerzetesnővért, akit az őt védő muszlim férfival együtt gyilkoltak meg

2017. 11. 26.

Leonella Sgorbati olasz szerzetesnővért 2006-ban gyilkolták meg a szomáliai Mogadisuban, Ferenc pápa október 9-én elismerte vértanúságát. Nem egyedül volt, amikor meghalt: az őt védelmező, négygyermekes muszlim családapát is meggyilkolták.

Ferenc pápa november 9-én aláírta a dekrétumot, amely elismeri Leonella nővér vértanúságát, és ezzel megnyitotta az utat boldoggá avatása felé.

Leonella Sgorbati a Consolata Misszionáriusok tagjaként előbb Kenyában, majd Mogadisuban szolgált. 2006-ban egyike volt az utolsó négy szerzetesnővérnek, akik Szomáliában maradtak. Szeptember 17-én, 65 éves korában gyilkolta meg Mogadisu külvárosában két fegyveres férfi. Hátulról támadtak rá, amikor az iskolából a gyermekkórház, az SOS Kinderhof felé tartott, ahol dolgozott.

Nővértársa, Marzia Ferra így emlékszik vissza élete utolsó pillanataira: „Még élt, hidegen verejtékezett, megfogtam a kezét, néztük egymást és mielőtt kialudt volna belőle az élet, mint a gyertyaláng, háromszor ismételte: Megbocsátok, megbocsátok, megbocsátok.”

Leonella nővér nem egyedül halt meg: egy Mohamed Mahmud nevű szomáliai muszlim férfi kísérte testőrként, négy gyermek apja, és őt is meggyilkolták, amikor védeni akarta a szerzetesnővért. Giorgio Bertin, Dzsibuti püspöke, Mogadisu apostoli kormányzója megemlékezett erről Leonella nővér temetésén. „Egy olasz nő és egy szomáliai férfi halála. Egy európai és egy afrikai halála. Az egyik fehér, a másik fekete. Egy keresztény és egy muszlim halála. Egy nő és egy férfi halála. Arról árulkodik nekünk, hogy lehet együtt élni, ha lehet együtt meghalni is. Együtt élni egy jobb jövő reményében” – mondta.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑