Cadmus fordítás Cadmus

Börtönre ítéltek Csádban 262 ellenzékit

2022. 12. 05.

Kettőtől három évig terjedő letöltendő börtöntüntetésre ítélt egy csádi bíróság 262 embert, akiket egy októberi tüntetésen vettek őrizetbe, a szükségállapotot feloldották. A sivatag közepén lévő börtönben tömeges tárgyalást tartottak független újságírók és ügyvédek távollétében. 401 ember állt a bíróság elé, többségükben fiatal tüntetők, 80 másik vádlottat egytől két évig terjedő feltételes elzárással sújtottak, míg 59 embert felmentettek – mondta hétfőn újságíróknak Moussa Wade Djibrine köztársasági ügyész.

A per négy napig tartott és pénteken ért véget, és csak az állami televízió munkatársait engedték be. Az ügyész három nappal később, N’Djanemába érkezve hozta nyilvánosságra az ítéletet.
2022. október 20-án mintegy ötvenen haltak meg, többségükben fiatal tüntetők, amikor a rendvédelmi erők tüzet nyitottak a legkisebb gyülekezési kísérletre is.

A fiatalok az ellenzék felhívására Mahamat Idriss Déby Itno tábornok hatalma kétéves meghosszabbítása ellen tiltakoztak. A tábornokot a hadsereg kiáltotta ki államfőnek 2021. április 21-én, miután bejelentették apja, Idriss Déby Itno elnök halálát. Az elnök, aki harminc éven át irányította vaskézzel a közép-afrikai országot, egy lázadócsoporttal vívott harcban halt meg a fronton.

A hatalom 601 ember őrizetbe vételét erősítette meg, a Koro Toró-i, fokozott biztonsági intézkedésekkel védett börtönbe szállították őket. Mahamat Déby ideiglenes elnök “lázadással” és “puccskísérlettel” vádolta őket.
A hatszáz őrizetbe vett közül több mint kétszáz ügyében még folyik a vizsgálat – közölte az ügyész.

Hétfőn a kormány bejelentette, hogy feloldja a N’Djamenában és több másik városban 2022. október 20-án este bevezetett szükségállapotot.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑