Budapest és Abu-Dzabi összehangolja terrorellenes akcióit

Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá a terrorizmus elleni harc jegyében hétfőn Abu-Dzabiban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek a jövőben összehangolják akcióikat a terrorizmus elleni harcban, és kölcsönösen tájékoztatják egymást lépéseikről. A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendkívül fontos szereplő a közel-keleti térség stabilitásában, mivel területén számos terrorszervezet próbálja megvetni a lábát, és ha ez sikerül, komoly veszélyt jelenthet Európa biztonságára földrajzi fekvésénél fogva.

A magyar politikus kritikus fontosságúnak minősítette az arab ország szerepét a terrorszervezetek elleni küzdelemben, legyen szó akár az al-Kaidáról vagy az Iszlám Államról. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek jegyében harcol kétszáz magyar katona az Iszlám Állam ellen Irakban, és vesz részt Magyarország a NATO több műveletében is.

Szíjjártó Péter elmondta, hogy megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai akadémiája és a Magyar Külügyi Intézet közötti együttműködésről, amelynek keretében a két fél kölcsönösen fiatal diplomatákat fogad gyakorlati tapasztalatszerzés végett.

A kétoldalú gazdasági együttműködést a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a kihasználatlan lehetőségek jellemzik, mindössze 210 millió dollárnyi a kétoldalú kereskedelmi forgalom, azonban a víz-, az élelmiszer-gazdálkodás és a gépipar terén számos lehetőség áll a magyar vállalatok előtt. Ezért 840 millió eurós hitelkeretet nyitott Magyarország az Eximbanknál a kétoldalú gazdasági együttműködés finanszírozására.

Szijjártó Péter az Egyesült Arab Emírségek fővárosába Dubajból érkezett, ahol a Világgazdasági Fórum Globális Jövő Tanácsa idei éves ülésén vett részt.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑