Cadmus fordítás Cadmus

Ciprus tengeri folyosó kialakítását szorgalmazza Gázába a humanitárius szállítmányokhoz

2023. 10. 31.

Ciprus európai uniós és közel-keleti partnereivel egy tengeri folyosó kialakításán dolgozik, amelyen keresztül humanitárius szállítmányok áramolhatnának Limasszolból a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetbe, amint azt az ottani körülmények lehetővé teszik – jelentette be Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök kedden.

Megerősítette, hogy hamarosan tárgyal a témáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
Hrisztodulidesz egy munkatársa hozzátette, hogy az izraeli vezetés a múlt héten “nem ellenezte” az erre vonatkozó felvetést.

A ciprusi javaslat lényege, hogy “humanitárius tűzszüneteket”kihasználva nagy mennyiségben és folyamatosan áramolnának be a palesztin területre a segélyszállítmányok a szükséget szenvedőkhöz.

Nicosia szeretne központi szerepet játszani ebben a kezdeményezésben – emelte ki az államfő, aki jelezte, hogy a javaslat szóba került az európai uniós tagországok múlt heti csúcstalálkozóján is. A ciprusi nyilatkozók szerint támogatja az elképzelést Egyiptom, Bahrein, Kuvait, Omán, Jordánia, valamint a Palesztin Hatóság, de az Egyesült Államok is “nagyra értékelte”.

A ciprusi tisztviselők azt is jelezték, hogy készek figyelembe venni Izrael szempontjait: a zsidó állam számára elsődleges fontossággal bír, hogy a segélyszállítmányok ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amelyeket a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász fegyverként felhasználhatna terrorakcióihoz. Az izraeli vezetés ahhoz is ragaszkodik , hogy a szállítmányokat átvizsgálják, mielőtt elhagyják Limasszol kikötőjét.

A Ciszjordániában székelő Palesztin Hatósággal pedig Ciprus egyebek között annak érdekében áll kapcsolatban, hogy megállapítsák, milyen segítségre van leginkább szükség az ostromlott Gázai övezetben.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑