Cadmus fordítás Cadmus

Ciprusi elnök: a menekültek hazatéréséért biztonságos övezetek kell létesíteni Szíriában

2024. 02. 12.

Az Európai Uniónak fontolóra kell vennie, hogy Szíria egyes területeit biztonságos övezetté nyilvánítsák annak érdekében, hogy menekültek és migránsok visszatérhessenek oda – jelentette ki hétfőn a ciprusi elnök.

Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott megbeszélése után nyilatkozva Nikosz Hrisztodulidesz elmondta: Ciprus más uniós tagállamokkal együttműködve igyekszik elérni, hogy az EU-n belül megkezdődjék a tárgyalás erről a kérdésről annak érdekében, hogy enyhítsék a legtöbb menekültet és bevándorlót fogadó, földközi-tengeri országokra nehezedő nyomást.

Hozzátette: tudatában van egyes uniós országoknak a kérdéssel kapcsolatos érzékenységének, de az EU-nak állást kell foglalnia arról, hogy Szíria egyes területei elég biztonságosak-e a külföldre távozók visszaküldéséhez.

“Nem hiszem, hogy megoldás lenne, ha nem vitatjuk meg a Szírián belül kialakult helyzetet” – fogalmazott Nikosz Hrisztodulidesz.
Tavaly az előző évinél 37 százalékkal kevesebb (10 990) bevándorló érkezett ugyan Ciprusra, de hivatalos adatok szerint a Szíriából és Libanonból hajóval érkező migránsok száma 355 százalékkal megnőtt: 4259-en érkeztek a tavalyelőtti 937-hez képest.

Konsztantinosz Joannu belügyminiszter nemrégiben közölte, hogy a tengeren mostanában Ciprusra érkezők túlnyomó többsége szíriai, akiket szíriai és libanoni embercsempészbandák utaztatnak be az országba, ezért a ciprusi hatóságok különleges rendőri egységet hoztak létre a járőrözéshez. Joannu hozzátette, hogy tavaly a menedékkérelmek száma 46 százalékkal csökkent, a kitoloncolások és önkéntes hazatérések száma pedig 66 százalékkal nőtt.

Hrisztodulidesz hétfőn köszönetet mondott Steinmeiernek, a Ciprusra látogató első német államfőnek, amiért országa önként átvállal ezer menedékkérőt Ciprustól.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑