Cadmus fordítás Cadmus

Dél-Gázába húzodott menekülteket bombázott az izraeli légierő

2024. 02. 10.

 A megszálló izraeli hadsereg szombaton légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén – közölték a térségben tevékenykedő egészségügyi szervezetek munkatársai.

Az agresszív légitámadás következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg a dpa német hírügynökségnek.

A támadást az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy “az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő menekült palesztin tartózkodik.

A térségből származó jelentések szerint nem ez volt az első támadás Rafah ellen. Szemtanúk szerint a cionista rezsim hadserege többször is támadta Gázai-övezet déli részét az elmúlt hetek során, de a szombati támadás volt eddig a legnagyobb.

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még mindig a Hamász ellenőrzése alatt áll. A megszálló izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba.

A város polgármestere és több segélyszervezetek arra figyelmeztet, hogy bármilyen Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑