Cadmus fordítás Cadmus

Dél-Szíriában megadták magukat az iszlamisták

2018. 07. 02.

Megadták magukat az iszlamsiták a Daraa tartomány azonos nevű székhelyétől keletre fekvő, stratégiai fontosságú Boszra településen a szíriai hadseregnek – jelentették a helyi források.

Az értesülések szerint a Boszrát ellenőrző iszlamisták megállapodtak a kormányerőkkel, hogy leteszik a fegyvert és átadják a város irányítását a szíriai hatósagnak egy  úgynevezett megbékélési megállapodás keretében.

Egyes fegyeresek ugyanakkor cáfolták, hogy a megállapodás már megszületett volna.

Boszra elvesztése súlyos csapást jelentene a még harcoló fegyeres csoportokra, mert a város a térségen átívelő, Daraa városban vezető vasútvonalon és főúton helyezkedik el, ami taktikai előnyt jelentene az offenzívát folytató szíriai hadseregnek.

Más források is azt közölték, hogy a Boszrát megszálló iszlamistak belementek a megállapodásba és megkezdték nehézfegyvereik átadását. A világhálón már szombaton képek jelentek meg arról, hogy a tárgyalásokat bonyolító orosz katonai rendőrök megérkeztek a városba, vasárnap pedig olyan fényképeket tettek közzé, melyeken beszolgáltatják a fegyvereket az oroszoknak. Egyes helyi források azonban hangsúlyozták, hogy az iszlamisták ezt jó szándékuk jeléül tették, a megállapodást még nem kötötték meg.

Pénteken jelentek meg először hírek arról, hogy néhány településen tűzszünetben állapodtak meg a szembenálló felek, amit megbékélési folyamat fog követni. Jordánia az utóbbi napokban tárgyalásokat folyatott a térséget megszállás alatt tartó Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű iszlamista ernyőszervezettel és Oroszországgal, hogy a harcokat beszüntessék, cserében pedig Damaszkusz ismét ellenőrzése alá vonhassa a térséget.

Az FSA szóvivője szombaton azonban azt közölte, hogy a tárgyalások összeomlottak, amit az is igazolni látszott, hogy a kormányerők folytatták offenzívájukat. Jordánia mindazonáltal vasárnap újraélesztette a tárgyalásokat az iszlamisták és az orosz tisztviselők között – írta a hírt közlő Reuters brit hírügynökség.

Diplomáciai források szerint azonban a tárgyalásokat nehezíti, hogy az oroszok a megbékélést számos feltételhez kötik, az iszlamistak pedig azt akarják, hogy garantálják az ő biztonságukat.

Hrlyi forrasok szerint harcok a felújított béketárgyalások ellenére sem lankadtak Daraa tartományban.

A helyi megbékélési megállapodásokat a szíriai, illetve orosz hatóságok kötik a nem Damaszkusz ellenőrizte területek lakosságával, illetve azok illetékeseivel. A hatóságok általában felajánlják a fegyverletételt elutasító iszlamistáknak, hogy elszállítják őket más területekre, míg a maradni kívánó fegyvereseknek és civileknek át kell esniük a hatóságok átvilágításán.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑