Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadista fegyveresek csaptak le az iraki Kirkukban

2016. 10. 21.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei pénteken támadást indítottak az északkelet-iraki Kirkuk több pontján, illetve a város környékén. Az akció nyilvánvaló célja elvonni a hatóságok figyelmét a várostól 170 kilométerre délkeletre fekvő Moszulnál folyó harcoktól.

A terület a kurd erők ellenőrzése alatt áll. Kirkukot több robbanás rázta meg, illetve összecsapások kezdődtek, amelyek jelenleg is tartanak. Robbanómellényt viselő fegyveresek ütöttek rajta közigazgatási épületeken. Szemtanúk elmondták, hogy az összecsapások többsége a városközpontban, a kormányzati épületegyüttesnél zajlik.

Egy kurd titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy négy öngyilkos támadó ütött rajta a rendőrség székházán, egy ellenőrző ponton és egy járőregységen.

A Rudáv kurd tévé felvételein füst gomolyog a város felett. A műsorban Nadzsmafin Karim, a település kormányzója ugyanakkor bejelentette, hogy a fegyveresek nem foglaltak el kormányzati épületet. Az IÁ szócsöve, az Aamák hírügynökség azt írta, hogy emberei követték el a támadást.

Más források arról is beszámoltak, hogy egy erőműnél öngyilkos merénylet történt: Kirkuktól negyven kilométerre északnyugatra, Dibisznél három merénylő robbantotta fel magát. A detonációban meghalt az erőmű tizenkét iraki alkalmazottja és négy műszaki szakembere.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑