Cadmus fordítás Cadmus

ECOWAS: elfogadhatatlan a katonai junta által felajánlott 3 éves demokratikus átmenet

2023. 08. 21.

Elfogadhatatlan a nigeri katonai junta által felajánlott 3 éves demokratikus átmenet – közölte hétfőn a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) biztonsági- és politikai ügyekért felelős megbízottja.

Abdel-Fatau Musah az Al Jazeera pánarab hírtelevíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, az ECOWAS ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban állítsák vissza az alkotmányos rendet Nigerben.

Musah arra a szombati tévébeszédre reagált amelyben a nigeri katonai junta vezetője, Abdourahamane Tiani kijelentette, hogy országa három éven belül visszatérhet a civili kormányzáshoz. Egyúttal azzal vádolta meg az ECOWAS-t, hogy külföldi segítséggel kíván katonai támadást indítani Niger ellen, de egyetlen országot sem nevesített. Hozzátette, hogy egy ilyen beavatkozás esetén kemény válaszra számíthatnak a támadók.

Nigerben július 26-án vette őrizetbe az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt. A katonai hatalomátvételt az ország romló biztonsági helyzetével és a rossz kormányzással indokolták.

Az ECOWAS küldöttsége szombaton, Abdulsalami Abubakar volt nigériai elnök vezetésével tárgyalt a nigeri fővárosban a katonai junta vezetőjével, majd a házi őrizetben tartott volt elnökkel, Mohamed Bazoummal is találkoztak. Az ECOWAS azt szeretné, hogy Bazoum minél előbb visszakerülhesen hivatalába; korábbi állásfoglalásaiban pedig kijelentette, hogy katonai erő bevetésére is kész az alkotmányos rend helyreállítása érdekében, ám a beavatkozás időpontjáról és részleteiről nem nyilatkoztak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑