Cadmus fordítás Cadmus

ECOWAS-elnök: egyetlen opció, így az erő alkalmazása sem került le a tárgyalóasztalról

2023. 08. 10.

Egyetlen opció, így végső esetben az erő alkalmazása sem került le a tárgyalóasztalról, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet Nigerben – jelentette ki Bola Tinubu nigériai államfő, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) soros elnöke a regionális tömörülés nigeri katonai hatalomátvétel miatt összehívott csütörtöki csúcstalálkozóján Abujában.

“Tántoríthatatlanok vagyunk abban, hogy támogatjuk Nigert a békés és demokratikus fejlődés útján” – mondta Tinubu a zárt ajtók mögött megtartott tanácskozást követően.

“Remélem, hogy közös erőfeszítéseinkkel el tudjuk érni a békés rendezést és a demokrácia helyreállítását az országban. Nincs még minden veszve” – hangsúlyozta.

A nigériai államfő beszédét követően hivatalos közleményt olvastak fel. Ez tartalmazta az ECOWAS arra vonatkozó határozatát is, miszerint felszólították az országcsoport védelmi minisztereit “az ECOWAS készenléti erejének haladéktalan mozgósítására annak minden elemével együtt”.

Egy másik határozat “az ECOWAS készenléti ereje bevetésének” elrendeléséről szólt “a Nigeri Köztársaság alkotmányos rendjének helyreállítása végett”. Rögtön ezt egy harmadik határozat is követte, amely már e rend “békés eszközökkel való” helyreállításáról beszélt.

Biztonsági szakértők szerint egy regionális erő felállítása hetekbe, vagy még hosszabb időbe telik, ami lehetőséget nyújt a tárgyalásokra, de nem világos, hogy az a készenléti erő, amelyre a határozatok hivatkoznak, egyáltalán milyen formában létezik most.

A zárónyilatkozat nem említette azt sem, hogy miként finanszíroznák az alakulatot, milyen létszámú volna, illetve mely államok vennének részt benne, és a katonák milyen felszereléssel rendelkeznének.

Az ECOWAS emellett fogadkozott, hogy mindenképpen kikényszeríti a puccsisták ellen elrendelt szankciókat, vagyonbefagyasztásokat és utazási korlátozásokat.

Mindeddig a nigeri junta vezetői nem adták jelét annak, hogy lemondanának megszerzett hatalmukról, vagy nyitottak volnának bármilyen tárgyalásra. Figyelmen kívül hagyták az ECOWAS augusztus 6-án lejárt ultimátumát is a hatalomból elmozdított Mohamed Bazoum elnök visszahelyezéséről hivatalába. Az új vezetés ellenben lezárta az ország légterét, és hangsúlyozta, hogy visszavernek mindenféle külföldi behatolást.

Az ECOWAS védelmi miniszterei a hétvégén vázolták fel egy lehetséges katonai beavatkozás tervét, amelyet most az állami vezetők megvitattak tanácskozásukon. A zárónyilatkozat viszont nem tartalmaz arra vonatkozó információt, hogy mikor, illetve milyen feltételek mellett indulhat meg egy katonai beavatkozás Nigerben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑