2019. 07. 09.

Egész Afrika egy szabadkereskedelmi övezet lesz

Hatalmasat léptek előre az afrikai állam és kormányfők: Niger fővárosában hivatalosan is bejelentették az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség megalakulását. Az övezet az Afrikai Unió 55 országa közül 54-et fog majd össze, és így 1,3 milliárd embert, valamint 3400 milliárd dollárnyi árut érint.

A megegyezésből csak Eritrea maradt ki. Az OECD után az AfCFTA lesz a világ második legnagyobb gazdasági szervezete. Bár a keretszerződés már márciusban megszületett – sőt 27 tagállam már ratifikálta is – Benin és a kontinens legerősebb gazdaságának számító Nigéria csak a niameyi csúcson írta alá a megállapodást.

Előreláthatólag 2020 júliusában kezdik el lebontani a vámhatárokat és ezzel egyidőben az egyezmény végrehajtását felügyelő szervezet központját Ghánába telepítik. Az Afrikai Unió becslései szerint az egyezmény köszönhetően 2022-ig hatvan százalékkal bővülhet a blokk belső kereskedelme, ami eddig elenyésző volt, hiszen az olcsó afrikai termékeket főleg Kína és az EU vásárolta fel.

A vámunió pedig sokak szerint csak az első lépés egy nyitottabb Afrika felé, hiszen az eredményes kereskedelemhez az úthálózatot és a vízumpolitikát is modernizálni kell.

Euronews

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑