Cadmus fordítás Cadmus

Egyelőre nincs megállapodás, de folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban

2024. 02. 14.

Médiajelentések szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő szerdán.

Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra.

Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által tető alá hozott ideiglenes tűzszünet során tavaly novemberben 105 túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. Jelenleg 134 embert tart még fogva a Hamász, de Izrael becslései szerint közülük legalább harmincan már nincsenek életben.

Hamász-források szerint a szervezet nem küldött képviselőt a kairói tárgyalásokra. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Katarban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel.

“Minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló hadsereg kivonulását a Gázai övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötését” – idézte Haníjét a terrorszervezet közleménye.

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és további nagyjából 250 embert elraboltak és az övezetbe hurcoltak. Válaszul az izraeli kormány háborút indított a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, és megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről. A gázai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint azóta a katonai műveletek halálos áldozatainak száma az övezetben már megközelítette a 29 ezret.

Mihamarabbi megállapodásra szólította fel a Hamászt a palesztin elnök

 Mahmúd Abbász palesztin elnök a Wafa palesztin hírügynökség szerdai jelentése szerint mihamarabbi megállapodás megkötésére szólította fel a Hamász iszlamista terrorszervezetet a túszok szabadon engedéséről Izraellel a Rafah elleni izraeli támadás megelőzésé és a palesztin nép védelme érdekében.

“A népet meg kell kímélni egy újabb katasztrófától” – fogalmazott a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke a Wafa hírügynökségnek adott interjúban. A Rafah elleni támadás több ezer áldozatot, szenvedést és kitelepítést eredményezne – mondta.

Jelenleg lassan haladnak a tárgyalások a tűzszünetről és az iszlamista Hamász által fogva tartott további túszok szabadon bocsátásáról. Egy keddi kairói találkozón az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői nem jutottak megállapodásra, de folytatódnak a megbeszélések.

A tárgyalások a Hamász és más szélsőséges palesztin csoportok által október 7-én Izraelből a Gázai övezetbe elrabolt túszok cseréjéről szólnak az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokért cserébe. A napirenden szerepel még egy esetleges tűzszünet időtartama és a Gázai övezet hiányt szenvedő lakosságának szánt segélyszállítmányok kérdése is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten utasította a cionista megszálló hadsereget, hogy terjessze a kormány elé a rafahi offenzíva és a helyi lakosság evakuálásának terveit. Az akció célja az iszlamista Hamász ottani utolsó harcoló egységeinek megsemmisítése lenne.

A Gázai övezet Egyiptommal határos déli részén fekvő Rafah elleni katonai offenzíva rendkívül problematikus lehet, mivel az eredetileg 300 ezer lakosú város jelenleg még mintegy egymillió menekültnek is otthont ad, akik többsége az izraeli hadsereg utasítását követve érkezett oda.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 28 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑