Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom sebesülteket fogad be Gázából

2023. 11. 01.

Egyiptom kedden bejelentette, hogy kész befogadni sebesülteket a palesztin lakosságú Gázai övezetből, tekintettel az ott dúló súlyos harcokra.

Az egyiptomi egészségügyi hatóságok szóvivője el-Arís városában az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy orvoscsapataik már szerdától készen állnak a rafahi határátkelőnél. Az egyiptomi biztonsági erők is megerősítették, hogy arra készülnek: szerdától a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi átkelőnél beengedik sebesültek egy csoportját az izraeli erők által ostromlott palesztin térségből.

Az AFP egyik fotóriportere kedden este arról számolt be, hogy számos mentőautó áll készen az átkelő egyiptomi oldalán.

A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Rafahtól mintegy 15 kilométerre, a Sínai-félsziget északi részén található Sejk Zuvejd városában egy 1300 négyzetméter alapterületű tábori kórházat hoznak létre a Gázai övezetből érkező sebesültek kezelésére.

Az egyiptomi döntést pár órával azt követően hozták meg, hogy izraeli támadás érte a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábort, és ebben – egybehangzó izraeli és palesztin hivatalos közlések szerint – legalább 50 ember életét vesztette és 150-en megsebesültek.

A kairói külügyminisztérium elítélte ezt a támadást, és figyelmeztetett “a védtelen civileket érő önkényes támadások következményeire”.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑