Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom újabb 1 milliárd dolláros hitelrészletet kapott

A Világbank újabb 1 milliárd dollárnyi hitelrészletet folyósított Egyiptomnak a tavaly három évre jóváhagyott, összesen 3 milliárd dolláros kölcsön részeként.

A Világbank az összegből tavaly 1 milliárd dollárt már átutalt. A hitellel részben enyhíteni akarnak azokon a pénzügyi gondokon, amelyek a bonyolult gazdasági és szociális átalakulás során merülnek fel, valamint támogatják a kulcsfontosságú reformok végrehajtását, új munkahelyek létrehozását és az állami cégek versenyképességének növelését.

Tavaly novemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 12 milliárd dolláros hitelcsomagot hagyott jóvá Egyiptomnak.

A hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja:

a költségvetési deficit lefaragását,
a gazdasági növekedés felgyorsítását,
a devizapiaci helyzet javítását.

Novemberben az IMF első részletként 2,75 milliárd dollár azonnali átutalását engedélyezte. A fennmaradó összeget öt részletben folyósítja majd.

A következő, 1,6 milliárd dolláros részletet a tervek szerint idén áprilisban utalják.

Az egyiptomi kormánynak a következő három évben mintegy 21 milliárd dollár többletforrásra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az országot.

Az egyiptomi devizatartalék 2013 márciusában mélyponton állt, 13,5 milliárd dollárt tett ki, azóta megduplázódott, idén március elején 26,5 milliárd dollár volt.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑