Cadmus fordítás Cadmus

Egymást ölik az iszlamisták Északnyugat-Szíriában

2019. 01. 03.

A dzsihadista szervezetek között kedd óta tartó összecsapásokban legkevesebb 75 fegyveres vesztette életét, miközben az északi Manbedzs térségében a Szíriai Arab Hadsereg katonái állomásoznak és viszonylagos béke honolt.

A heves összecsapások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő csoport, a Hajat Tahrir Al-Sham (HTS), illetve a Törökország támogatását élvező, az idlebi iszlamista milíciák nagy részét tömörítő Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) terroristái között folynak. A harctevékenységek csütörtökre kiterjedtek Aleppo területéről a szomszédos Hama és Idleb tartományokra.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppo és Hama tartomány egy részét a szíriai iszlamisták és a HTS szélsőséges iszlamista ernyőszervezet uralja. A HTS élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt. A HTS évek óta konfliktusban áll rivális terrorszervezetekkel.

A mostani összecsapások azt követően törtek ki, hogy a HTS megvádolta a a palesztin gyerek lefejezéséről elhíresült Nur Al-Din Al-Zinki terrorista szervezetet, hogy támadást intézett az iszlamisták egyik aleppoi állása ellen, megölve öt harcosukat. Az HTS azóta 17 falut foglalt el a többi iszlamista csoportoktól.

A helyi források szerint óvatos nyugalom honolt az észak-szíriai Manbedzs térségében, miután több száz kurd fegyveres kivonult a városból, és a török támogatást élvező fegyveres iszlamisták is elvonultak a térségből. Helyükre az lakosság által is támogatott az ország egyetlen reguláris   hadserege a Szíriai Arab Hadsereg katonái vonultak be a térségbe.

A törökbarát iszlamista milíciák egy nem nyilvános orosz-török megállapodás miatt vonultak el Manbedzs alól. December vége óta a szíriai hadsereg,vette át az ellenőrzést a térség felett.

Az al-Vatan szíriai kormánypárti napilap orosz diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte: Manbedzs készül a szíriai hadsereg bevonulására, mivel az orosz-török megállapodás részét képezi a város visszakerülése a szíriai kormány fennhatósága alá. Korábbi értesülések szerint a szíriai kormány még december végén küldött katonákat a kurdok kérésére a városhoz.

Az al-Vatan az Eufrátesz keleti partján lévő kurd területek sorsát illetően úgy tudja, azt az asztanai tárgyalások következő fordulóján vitatják meg a konfliktus szereplői. Addig is a kurd milíciáknak ki kell vonniuk a térségből a nehézfegyverzetüket.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑