Cadmus fordítás Cadmus

Egymillió eurót fizetett a Vatikán egy túszul ejtett apácáért

2022. 05. 08.

Egymillió euró kifizetését hagyta jóvá Ferenc pápa, hogy biztosítsák egy apáca kimenekítését, akit iszlamista terroristák ejtettek túszul Afrikában – vallotta Angelo Becciu bíboros, az egyházfő tanácsadója és a Vatikán volt külügyminiszter-helyettese abban a perben, amiben tíz embert vádolnak korrupcióval.

Atárgyaláson elhangzott, hogy Angelo Becciu egy magát hírszerzési szakértőnek valló nőhöz, Cecilia Marognához fordult, miután megtudta, hogy egy kolumbiai apácát, Gloria Cecilia Narvaez nővért túszul ejtette egy al-Kaidához köthető dzsihádista terrorszervezet Maliban.

Becciu azt állítja, hogy Ferenc pápa megbízta azzal, hogy működjön együtt Marognával és az Inkermannal, de titoktartást kért attól tartva, hogy ez árthat a Vatikán megítélésének, illetve más túszejtőket is felbátoríthat.

Hogy a Vatikán szerepvállalását elfedjék, minden kifizetés a közvetítőként fellépő Marogna által felügyelt számlákon keresztül történt. Nem tudni, hogy az iszlamistáknak végül fizetett-e a Vatikán, de a nővér tavaly októberben, négy évnyi fogság után kiszabadult. Nem sokkal azután a Vatikánba utazott, hogy találkozzon Ferenc pápával – számolt be a Deutsche Welle nyomán az rtl.hu.

Angelo Becciut sikkasztással, hivatali visszaéléssel és tanúk befolyásolásával vádolják a perben, amelynek középpontjában a vatikáni külügyminisztérium londoni ingatlanbefektetése áll, amelyen több mint 200 millió eurót bukott az állam.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑