Cadmus fordítás Cadmus

Egyre több gondot okoznak a migránsok Boszniában

2018. 08. 09.

Egyre türelmetlenebbek és a helyiek szerint egyre több gondot okoznak az illegális bevándorlók Boszniában, a horvát határ közelében. Mindennaposak a verekedések, lakatlan épületeket foglalnak el és rendőrökre támadnak az Ázsiából és Afrikából érkező emberek. De a régi útvonalakon, a Balkánon is állandó a mozgás – közölte az M1 Híradója.

Két román férfit vettek őrizetbe a hatóságok Temesvár közelében kedden. Azzal gyanúsítják őket, hogy húsz ázsiai határsértőnek segítettek illegális határátlépésben. A hatóságok egy kisbuszban találtak rá az iratok nélküli migránsokra, akik iraki, iráni és szíriai állampolgároknak vallották magukat.

Bár a román határrendőrség már sokszor figyelmeztette a sofőröket, hogy határsértőket segíteni bűncselekmény, az embercsempészek nem adják fel. Múlt pénteken szintén két román férfi bukott le, akik a szerb határ közelében vettek fel iraki és szíriai bevándorlókat.

Nem csak Romániában rendszeresek a próbálkozások. Szerbia felől jelenleg a legtöbben Bosznia-Hercegovinába indulnak, azt mondják azért, mert a legnagyobb eséllyel itt lehet átjutni a határon.

Egyre több az incidens

Az országban jelenleg a horvát határhoz közeli városban vannak a legtöbben, több ezer migráns lepte el az utcákat. A parkokban, a játszótereken és az út mentén is mindenhol bevándorlókkal lehet találkozni.

A migránsok miatt egyre több az incidens a városban. Legutóbb néhány nappal ezelőtt, két marokkói férfi támadt rá egy rendőre, aki igazoltatni próbálta őket. Az erősen alkoholos állapotban lévő fiatal bevándorlók megfékezésére erősítést kellett hívni.

A közelmúltban egy betöréshez is riasztották a hatóságokat. Egy bihácsi asszony ugyanis arra lett figyelmes, hogy egy idegen férfi van a lakásában. Szerencséje volt, mert a férje időben hazaért és riasztotta a rendőröket. A 27 éves afganisztáni migránst letartóztatták, a gyanú szerint ugyanis meg akarta erőszakolni a nőt.

Rendszeresek a tömegverekedések

A migránsok legtöbbször egymással kerülnek konfliktusba. A helyiek aggódnak és úgy érzik, a helyzetet már nem uralja a városvezetés. A rendőrség pedig arról is beszélt, hogy ha ebben a tempóban folytatódik a migránsok beáramlása, akkor eljön az a pillanat is, hogy nem tudják fenntartani a közrendet.

A tarthatatlan helyzet miatt a bihácsiak egy része hétfőre utcai tüntetést kezdett szervezni.

A migráció a legfontosabb kampánytéma

Jelenleg Bosznia-Hercegovinán keresztül vezet a fő balkáni útvonal – erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György leszögezte, a magyar és az európai választások eredményei már világosan megmutatták, az emberek nem akarnak olyan bevándorlóországban élni, ahol romlik a biztonsági helyzet, és felborul mindennapi életük. Hozzátette, a tömeges bevándorlás a legfontosabb kampánytéma lehet az európai parlamenti választáson is.

Bakondi György arról is beszélt, hogy magyar határőrizet stabil, az embercsempészek ezért nem hazánk felé irányítják a bevándorlókat. Bosznia-Hercegovina azonban komoly bajba került azzal, hogy év eleje óta több mint 10 ezer bevándorlót engedett be az országba.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑