Cadmus fordítás Cadmus

Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény meghosszabbítása Izraelben

2021. 07. 06.

Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény hatályának meghosszabbítása az izraeli parlamentben, a kneszetben a kora reggeli órákra elhúzódott szavazáson – jelentette az izraeli katonai rádió kedd reggel.

A kormánykoalíció javaslatát 59 képviselő támogatta, 59-en viszont ellenezték az indítványt, miközben a koalíciós arab Raam párt két képviselője tartózkodott a 120 tagú törvényhozásban. Az indítvány ellen szavazott a kormányt vezető Naftali Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjának egyik képviselője is, az arab pártok Közös Listája, valamint a Likud vezette ellenzék, s benne az ultraortodox pártok, noha a jobboldali Likud párt választási programjában szerepelt a jogszabály meghosszabbítása.

Naftali Bennett miniszterelnök a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyá is nyilvánította a 15 órás vita után, kora reggel megrendezett voksolást. A szavazáson végül a kormány nem dőlt meg, de nem sikerült prolongáltatnia a 2003-ban elfogadott, és azóta évente meghosszabbított törvényt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint a csak szűk többséggel rendelkező izraeli kormánykoalíció számára súlyos csapást jelentett a parlamenti kudarc, amit az okozott, hogy Naftali Bennett pártjának lázadó képviselője, Amiháj Sikli a kormány ellen, az ellenzéki Likuddal szavazott.

Eredetileg egyéves hosszabbítást terveztek, de éjjel kompromisszumos javaslatként a kormánykoalícióban részt vevő baloldali liberális Merec és a Raam párt megnyerése érdekében csak fél évre módosították az indítványt, valamint megígérték mintegy 1600 családnak az A-5-ös tartózkodási vízum megadását, és egy bizottság felállítását humanitárius megoldás kialakítására a fennmaradó mintegy 9700, Izraelben élő palesztin családtag számára, akik jelenleg csak az 1967-ben elfoglalt területeken polgári közigazgatását végző katonai hatóságok engedélyével rendelkeznek.

A Merec és a Raam párt két tagja végül a kormánnyal szavazott, de a Jobbra párt képviselőjének ellenszavazata miatt ez mégsem volt elég, és a javaslat végül így is elbukott.

A vitában Ajelet Saked belügyminiszter elmondta, hogy Izraelben mintegy 9000, tartózkodási vízummal, és 3500, tartózkodási engedéllyel rendelkező ember él. Emellett elődje, Arie Deri 1600 embernek engedélyezte a beköltözést a gázai és ciszjordániai ügyekért felelős katonai hatóságok jóváhagyásával.

A törvényt 2003-ban, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején biztonsági szempontokra hivatkozva alkották meg, hogy megakadályozzák vele a családegyesítés nyomán izraeli állampolgárságot kapó palesztinok részvételét terrortámadásokban. 1993 és 2003 között mintegy 130 ezer palesztin költözött Izraelbe házasodás révén.

A közvélemény akkori nyomása miatt megszavazták, hogy az 1967-ben elfoglalt területeken élő palesztinok ideiglenesen ne szerezzenek izraeli állampolgárságot Izrael arab állampolgáraival között házasságukkal.

Azóta számos alkalommal demográfiai szempontokkal is indokolták a politikusok a törvény hosszabbítását, hogy ezzel elejét vegyék a ciszjordániai és gázai palesztinok Izraelbe áramlásának, ami szerintük az ország zsidó többségét veszélyeztetné. A biztonsági szervek kimutatása alapján a jogszabály nélkül évtizedenként mintegy 200 ezer palesztin kapna izraeli állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt a 12-es kereskedelmi TV csatorna tudósítása szerint.

Miután nem sikerült meghosszabbítani, és már kedden érvényét veszti a korábbi törvény, a családegyesítés iránti beadványokat ezentúl Ajelet Saked belügyminiszterhez kell címezni, aki átfogó irányelv hiányában kénytelen lesz minden egyes kérelmet megvitatni és megvizsgálni, hogy szerepel-e a családegyesítést lehetővé tevő kivételekben.

A palesztin házastársak Izraelbe költözésének megtagadása érdekében a belügyminiszternek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat segítségével bizonyítania kell, hogy az adott kérelmező biztonsági veszélyt jelent.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑