2018. 02. 06.

Életben lehet a több mint három éve elrabolt izraeli katona

Jason Greenblatt, Donald Trump közel-keleti különmegbízottja, vasárnap burkoltan arra célzott, hogy Oron Shaul törzsőrmester még mindig életben van, annak ellenére, hogy a hadsereg több mint három évvel ezelőtt halottnak nyilvánította.

2014. július 20-án, a gázai háború alatt, Hamász fegyveresei páncéltörő rakétát lőttek ki egy páncélozott csapaszállítóra, melyben Shaul egysége volt, a Gáza városbeli Shejaiyaban. Kezdetben a hadsereg azt mondta, hat katona meghalt a támadásban, és Shaul pedig eltűnt.

Öt nappal később a katonai törvényszéki szakértők megállapították, hogy Shault is megölték a harcban, és a maradványait elrabolta a Hamász, a harcokba bevont más katonákkal készített interjúk és a helyszínről származó bizonyítékok alapján.

A törzsőrmester családja azonban nem fogadta el a vizsgálat eredményét és többször kijelentette, hogy Shaul még mindig életben van, és kérte, hogy tegyék vissza az ütközetben eltűntek listájára.

Vasárnap úgy tűnt, Greenblatt is osztja Saul családjának nézeteit, hogy a törzsőrmestert nem ölték meg az erős szikla hadművelet során.

“A Hamásznak lehetővé kell tennie Hadar Goldin maradványainak hazaszállítását és Oron Shaul szabadon bocsátását, valamint az izraeli civilek, Avraham Abera Mengistu, Hisham al-Sayed és Juma Ibrahim Abu Ghanima szabadon bocsátását,” írta Twitteren.

Orientalista.hu – Újkelet.live

, , ,
Back to Top ↑