Cadmus fordítás Cadmus

Először jelent meg a nyilvánosság előtt az afganisztáni tálibok rejtélyes „legfőbb vezetője”

2021. 11. 01.

Az afganisztáni tálibok rejtélyes „legfőbb vezetője”, Hibatullah Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány.

„A hívők parancsnoka, Hibatullah Ahundzada molla megjelent a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt” – közölte vasárnap egy üzenetben a tálib kormány egy hangfelvétel kíséretében. Ezen világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.

2016-ig, amikor az egy amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett, Ahundzada viszonylag ismeretlen volt, inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem a hadműveletekkel.

Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat.

Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatullah Ahundzada „kezdettől” Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑