Cadmus fordítás Cadmus

Emberek százait vették őrizetbe Etiópiában a tigréi lázadók támogatásának gyanújával

Emberek százait vették őrizetbe Addisz-Abebában azzal a gyanúval, hogy a tigréi lázadókat támogatják – közölte a rendőrség szombaton az etióp közszolgálati televízióban.

Az előállítottakat azzal gyanúsítják, hogy a Tigréi Népi Felszabadítási Fronttal (TPLF) állnak kapcsolatban – közölte Getu Argav, a szövetségi főváros rendőrségének vezetője az EBC televízióban.

Az ország északi részén korábban hatalmon lévő, befolyásos TPLF-et a hatóságok májusban terrorszervezetnek nyilvánították.

“Háromszázhuszonhárom embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy különböző tevékenységekben támogatták a TPLF-et” – közölte a rendőrfőnök. “Azokat a vállalatokat, amelyek a gyanú szerint kapcsolatban álltak a szervezettel, bezárták és jelenleg folyik az ügyükben a nyomozás.”

Másokat fegyver birtoklásáért, kábítószer-fogyasztásért, a nemzeti zászló és az alkotmány megsértéséért vettek őrizetbe – tette hozzá Getu Argav.

Az őrizetbe vételekre akkor került sor, amikor a tigréi háború új dimenziókat öltött, több régióba ugyanis katonákat vezényeltek a lázadók ellen, akik Tigré tartomány területének legnagyobb részén visszavették az ellenőrzést az etióp szövetségi kormánytól.

A konfliktusnak több ezer áldozata volt, s az ENSZ szerint a térségben 400 ezer ember szenved égínségtől.
Nemzetközi emberi jogi szervezetek azzal vádolták meg pénteken Etiópiát, hogy önkényesen vette őrizetbe tigréiek tucatjait az elmúlt hetekben.

A vádak szerint az előállítottak között újságírók is vannak, akik közül – az emberi jogi szervezetek szerint – egyeseket bántalmaztak és Addisz-Abebától több száz kilométerre szállítottak. Sokan eltűntek és a fogva tartottak száma a több százat is elérheti.

Az Etiópiai Emberi Jogi Bizottság (EHRC) nevű független, de a kormánnyal kapcsolatban álló szervezet csütörtökön közölte, hogy dolgoznak az őrizetbe vételek, a vállalatbezárások és a tigréi etnikai kisebbséghez tartozók “zaklatásának” aktáin. Korábban a kormány tagadta, hogy etnikai alapon hajtana végre őrizetbe vételeket.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑