Cadmus fordítás Cadmus

Emberiesség elleni bűncselekmények áldozatai a rohingják

Yanghee Lee, az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottja szerint a mianmari hadsereg emberieség elleni bűncselekményeket követ el a rohingja muszlim kisebbség ellen – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató pénteken.

Bár Lee nem látogathatott el a konfliktus által közvetlenül érintett térségbe, több, Bangladesbe menekült rohingjával beszélt. A különmegbízott arra jutott, hogy a helyzet “sokkal rosszabb” annál, mint amire számított.

“A hadsereg, a határőrség, a rendőrség és a biztonsági erők emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el” – mondta Lee a BBC-nek.

A tisztségviselő szerint a rohingják a biztonsági erők “módszeres” visszaéléseinek áldozatai, ugyanakkor a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí megválasztott kormánya sem bújhat ki a felelősség alól.

“Végtére is a civil kormánynak kell választ adnia a borzalmas és tömeges kínzásokra, valamint az embertelen bűncselekményekre”, amelyeket a hadsereg a nép ellen követett el – vélekedett Lee.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű kormánypárt szóvivője túlzónak nevezte a vádakat, és jelezte: az ország belügyének tekinti a történteket. Win Htein azt mondta: “néha az ENSZ is tévedhet”.

A mianmari kormány felállított egy bizottságot az állítólagos visszaélések felderítésére, de azt egy volt tábornok vezeti. Az ENSZ-különmegbízott azt szeretné, ha független, nemzetközi vizsgálóbizottság elé kerülne a mianmari rohingják ügye.

Az elmúlt hónapokban több olyan jelentés is napvilágot látott, amelyek szerint a mianmari biztonsági erők az ország északnyugati részén található Arakán államban módszeresen gyilkoltak, megerőszakoltak, önkényesen őrizetbe vettek rohingja civileket, felégettek falvakat és leromboltak imahelyeket. Mianmar tagadja ezeket a vádakat, amelyeket esetenként műholdfelvételek és videók is bizonyítanak. A hadsereg október 9-én indított hadműveletet az államban azután, hogy feltételezett helyi iszlamisták kilenc rendőrt megöltek a bangladesi határ közelében. Azóta több mint 70 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben.

Arakán államban – ahol több mint egymillió rohingja él – 2012 óta időről időre összecsapások törnek ki a terület buddhista és muszlim lakói között. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. Nacionalista tagjaik kétségbe vonják a rohingják állampolgársághoz való jogát, őket ugyanis a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartják.

Orientalista.hu -MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑