Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

ENSZ-főbiztos: a polgári lakosságot veszélyeztető ostromot és a túszejtést is tiltja a nemzetközi jog

2023. 10. 10.

A nemzetközi jog szerint tilos minden olyan ostromzár, amely a polgári lakosságot veszélyezteti, és a nemzetközi jog a túszejtést is tiltja – szögezte le kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Hamász által elkövetett “borzasztó mészárlásokkal” és az izraeli válaszlépésekkel összefüggésben.

Közleményében Volker Türk felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezetben polgári létesítményeket, köztük iskolákat is támadás ért, és civil áldozatokról is tudni.

“Minden, a civil lakosság szabad mozgását és az áruforgalmat korlátozó, blokád kialakítását célzó döntést alá kell támasztani katonai indokokkal, máskülönben kollektív büntetésről van szó” – jelentette ki.

A főbiztos mély megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot “a palesztin fegyveres csoportok tagjai által elkövetett borzasztó mészárlásokkal” kapcsolatban is és felszólította e csoportokat, engedjék el foglyaikat, mégpedig azonnal és feltétel nélkül. “A nemzetközi jog a túszejtést is tiltja” – figyelmeztetett.

Közleményében Türk egyúttal felszólította a világ országait, “tegyenek meg minden a feszültség csökkentésére Izraelben és a megszállt területeken”.

A 2007 óta szigorú izraeli korlátozások alatt álló Gázai övezetben mintegy 2,3 millióan élnek. Az övezetet irányító Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen, a megtorlásnak pedig palesztin hivatalos források szerint már csaknem 700 halálos áldozata van Gázában, köztük körülbelül 140 gyerek. A Hamász fegyveresei szombat óta mintegy 900 embert öltek meg Izraelben.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet “totális blokádját”, leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe. Jiszráel Kac infrastrukturális miniszter a vízellátás leállítását jelentette be.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) humanitárius folyosó megnyitását sürgette, a felszólításhoz pedig csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

A WHO emellett bejelentette, hogy kifogytak az övezetben az egészségügyi készletei, valamint a kórházak túlzsúfoltságára figyelmeztetett, kiemelve, hogy az intézményeknek sürgős segítségre van szükségük.

A szervezet egyik szóvivője Genfben azt közölte, hétfő délutánig 13 kórházat ért támadás és hat egészségügyi dolgozó vesztette életét, négyen pedig megsebesültek.

Izraeli oldalon hivatalos források szerint egy mentő halt meg a hét végén a Gázai övezetből indított rakétatámadás során.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑