Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

ENSZ -főigazgató: ki kell terjeszteni a humanitárius segítséget a Gázai övezetben

2023. 10. 31.

A humanitárius segítség kiterjesztését szorgalmazta az izraeli ostrom alatt álló Gázai övezetben Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) hétfőn felszólalva.

Mint mondta, egy konvoj nem elegendő a térség több mint kétmillió lakójának ellátásához.

“A meglévő rendszer, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, kudarcra van ítélve, ha hiányzik mögüle a politikai akarat” – szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a távközlési szolgáltatások hétvégi összeomlása felgyorsította a közrend felbomlását is. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az állapotok tovább romlanak, “az rendkívül megnehezíti, hacsak el nem lehetetleníti” az ENSZ további tevékenységét a palesztin térségben.

Lazzarini a felszólalásban kifogásolta, hogy az övezet palesztin lakóit kitelepülésre kényszerítik, és kollektív büntetéssel sújtják őket.
Beszélt arról is, hogy a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek. Kiemelte, hogy adatai szerint három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét. “Az ilyesmit nem szabad járulékos veszteségnek nevezni” – szögezte le.

Megemlékezett az UNRWA saját veszteségeiről is. “Mindössze három hét alatt 64 kollégámat vesztettem el. A legutóbbi tragikus halálesetet két órája erősítették meg. Szamírt, a biztonsági és védelmi szolgálat vezetőjét (…) megölték feleségével és nyolc gyerekével együtt.”
Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója arról számolt be, hogy a súlyos üzemanyaghiány hatással van a térség ivóvízellátására is.

“Mindössze egy sótalanító üzem működik csupán öt százalékos kapacitással, míg a hat víztisztító telep üzemanyag-, illetve áram hiányában üzemen kívül van a Gázai övezetben” – hangsúlyozta az UNICEF-főigazgató az ENSZ BT rendkívüli ülésén.
Russell úgy fogalmazott, hogy esedezik az ENSZ BT-hez, fogadjon el határozatot, amelyben a konfliktus szereplőit emlékezteti kötelezettségeikre a nemzetközi jog alapján. Mint mondta, ebbe beletartozik egy tűzszünet és a humanitárius segélyek akadálytalan bejutása a térségbe.

Az ENSZ BT-ben eddig több kísérlet is kudarcot vallott egy ilyen kötelező erejű határozat elfogadására.

A Gázai övezetet uraló Hamász szervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, támadásuknak több mint 1400 halálos áldozata és háromezer sebesültje volt, mintegy 230 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 8000 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20 ezret.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑