Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Gázában hiányoznak a túlélés alapvető feltételei

2024. 02. 08.

Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora mély aggodalmát fejezte ki a gázai civil lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek hiánya miatt az övezetben.

“Borzasztóak az életkörülményeik, a túléléshez szükséges alapvető dolgok hiányoznak, éhség, betegség és halál leselkedik rájuk” – hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora szerda este Genfben.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg több mint egymillió ember él összezsúfolódva az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahban. Négyszer annyian, mint a háborőú kezdete előtt.

A Gázai övezetben a harcok kezdete óta már több mint 27 500 ember halt meg – idézte Griffiths a gázai egészségügyi hatóságok adatait, hozzátéve, hogy a harcok folytatása Rafahban újabb halálos áldozatokkal jár, és az eddigieknél is jobban megnehezíti a humanitárius műveleteket.

“Egyszerűen fogalmazva: ennek a háborúnak véget kell vetni” – hangoztatta Griffiths.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑