Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: hétmillió ember van kitéve Etiópiában a kolera veszélyének

2023. 05. 19.

Hétmillió ember van kitéve Etiópiában a kolera veszélyének – figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Az OCHA legfrissebb helyzetértékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy eddig több mint hatezer megbetegedést és 94 halálesetet jelentettek Oromia, Szomáli, Déli nemzetek, nemzetiségek és népek, valamint Szidama régiókból.

“A mostani kolerajárvány az ország történetében az eddigi leghosszabb, miután az első esetet 2022 augusztusában jelentették” – ismertette az OCHA.

Az ENSZ-hivatal szerint a helyzetet tetézi, hogy az özönvízszerű esők élelemhiányt is okoztak a járvány sújtotta térségekben.

Az OCHA beszámolt arról is, hogy 2023 áprilisáig több mint 1,9 millió, szájon át beadható, kolera elleni vakcinát szereztek be és osztottak szét az etióp hatóságok. Azonban a hivatal nehezményezte, hogy a járvány elleni intézkedéseket nagyban hátráltatta a forráshiány, az érintett térségekben a partnerszervezetek csekély száma, valamint a vízminőség ellenőrzésére szolgáló tesztek korlátozott mennyisége.

A kolera szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés, amelynek tünetei között szerepel a hányás, a kiszáradás és a kimerültség. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑