ENSZ-szakértők Haftart támogató nyugati zsoldosok csoportjára bukkantak Líbiában

 Nyugati állampolgárokból álló, Líbiában működő titkos hálózatra bukkantak az ENSZ szakértői, a különítmény feladata a nemzetközileg elismert líbiai iszlamista kormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok támogatása volt – közölte hétfőn a dpa német hírügynökség egy kiszivárgott bizalmas dokumentumra hivatkozva.

A jelentés szerint a nemrég felfedezett, máltai, ausztrál, dél-afrikai, brit és amerikai állampolgárokból álló, legalább húszfős csoport feladata az egységkormány székhelyére, a nyugat-líbiai Tripoliba tartó török hajók megállítása, valamint a Tripolinak szállítandó fegyverutánpótlás megakadályozása volt Opus projekt fedőnéven.

A dokumentum szerint 2019 júniusában érkeztek Líbiába a jordániai Ammánból. Hivatalosan tudományos célú földtani vizsgálatokat végeztek, de az ENSZ-jelentés szerint ez csupán fedősztori volt, valójában fegyveres biztonsági cégek emberei. A tervezett akcióhoz a csoportnak 6, Dél-Afrikából Líbiába csempészett katonai helikopter és 2, Máltáról érkezett, géppuskával felszerelt, felfújható katonai rohamcsónak állt a rendelkezésére.

A küldetést nem sokkal az indulás után ismeretlen okokból lefújták, és nincs jele annak, hogy a támadásokat végrehajtották volna.
A jelentés több – az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett -, a csoporttal kapcsolatban lévő vállalatot nevez meg, ám az ügyfelek neveit nem említi.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Haftar tavaly áprilisban megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Tripolit Törökország katonailag támogatja, Haftar pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Az ENSZ szerint a térségben dúló harcokban sok külföldi zsoldos is részt vesz, és a világszervezetnek az észak-afrikai állammal szemben elrendelt fegyverembargóját a felek több alkalommal megsértették.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑