Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: szégyenletes a lánygyerekek oktatását korlátozó tálib rendelkezés

2022. 09. 19.

Az ENSZ vasárnap felszólította Afganisztán tálib vezetését, nyissa újra a 7 és 12 év közötti lányok számára az iskolákat, szégyenletesnek nevezve az immár egy éve tartó oktatási tilalmat.

Markus Potzel, az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziója (UNAMA) helyettes vezetője az évfordulót tragikusnak nevezte, hozzátéve, hogy az iskolabezárásokat – amelyet a világon példa nélkülinek nevezett – el lehetett volna kerülni. Kiemelte: a kabuli döntésnek súlyos következményei lesznek lánygyerekek generációjára és egész Afganisztán jövőjére nézve.

Az ENSZ rámutatott arra, hogy az oktatás megvonása növeli a nők kiszolgáltatottságát, és a tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel óta elkövetett emberi jogi visszaélések számát.

Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú szabályaihoz, de azóta számos korlátozást vezettek be. Megnyirbálták egyebek között a nők jogait is, akik számára az oktatást csak a hatodik osztályig engedélyezik.

Núrullah Munir, a tálib kormányzat oktatási minisztere a múlt héten kulturális okokkal magyarázta az iskolabezárásokat, s azt állította, hogy az afgánok, különösen a vidéki térségekben élők ellenzik lányaik iskolába küldését.

Zabihullah Mudzsháid, a tálib kormány szóvivője korábban vallási okokkal indokolta a lányok oktatását korlátozó rendelkezést. Mindazonáltal korábban a tálibok azt ígérték, a jelenleg érvényben lévő tiltás csupán átmeneti. Az ENSZ becslései szerint az utóbbi egy évben több mint egymillió lánygyerek nem jutott oktatáshoz az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑