Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé

2023. 10. 15.

Az izraeli kitelepítési felszólítást követően tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé, egy hét alatt mintegy egymillió ember hagyta el otthonát a térségben – közölte vasárnap az ENSZ.

Az ENSZ legutóbb csütörtök éjjel összesítette a múlt szombat óta az övezeten belül otthonukat elhagyók számát, amikor is mintegy 423 ezer belső menekültről számolt be a Gázai övezetben.

“Humanitárius partnerszervezeteink beszámolói szerint jelentősen nőtt az elmúlt 24 órában a belső menekültek száma, de nem ismert, hogy pontosan hányan lehetnek” – tudatta a világszervezet humanitárius ügyekért felelős hivatala (OCHA).

Juliette Touma, az ENSZ palesztinokat segélyező missziója (UNRWA) kommunikációs vezetője szerint múlt szombat óta mintegy egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát az övezetben. “Ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni, mert az emberek jelenleg is menekülnek otthonaikból” – fogalmazott az UNRWA szóvivője.

Izrael az övezet északi részében élő több mint egymillió embert felszólította, hogy vonuljanak a terület déli része felé, mert a Hamász alagútrendszert épített ki az épületek alatt.

. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2300-at, a sebesülteké pedig a kilencezret.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑