Cadmus fordítás Cadmus

EP: nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak

2021. 09. 17.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket, beleértve az elutasítottakat is, ugyanis – mint fogalmaztak – semmilyen körülmények között nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők mindenek előtt arra szólították fel az Európai Bizottságot, terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és a felelősség tagállamok közötti egyenlő megosztásáról.

Közös fellépésre szólították fel az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy a még Afganisztánban tartózkodó uniós polgárokat és a veszélyeztetett afgánokat a rendelkezésre álló biztonságos útvonalakon keresztül evakuálni tudják az országból.

Hangsúlyozták: az uniónak támogatnia kell a szomszédos országokat, és segítenie kell a humanitárius folyosók létrehozását, amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba.

Emellett alkalmazni kell az európai menekültügyi és migrációs politikát, melynek – véleményük szerint – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia. Tartalmaznia kell továbbá egy különleges vízumprogramot a tálib rezsim elől menekülő és az uniótól védelmet kérő afgán nők számára – jelentették ki.

A képviselők elismerték, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak az országból. Azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy nincsenek meg a feltételei annak, hogy az EU elismerje a tálib kormányt, amely lerombolja az elmúlt húsz év eredményeit.

Végezetül hozzátették: az amerikai és nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a nyugati kül- és biztonságpolitika és stratégia kollektív kudarca.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑