Erdogan katonai erőket alkalmaz az iszlamista csoportok megvédésére

A szíriai hadsereg  és a velük szövetséges orosz légierő előre nyomul  és bombázza az iszlamista fegyveresek utolsó bástyájának számító Idlebet,  miután a Ankara által támogatott fegyveres csoportok megsértették a január 12.-én kötött tűzszünetet és folyamatosan rakétákkal támadják  Aleppo nyugati kerületeit.

Törökország nem vonakodik katonai erőt alkalmazni, ha az északnyugat-szíriai Idleb tartományban a helyzet nem normalizálódik minél előbb – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában.

A török államfő, aki egyben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is, az AKP székházában felszólalva azt mondta: „Törökország számára minden szíriai esemény legalább annyira fontos és életbevágó, mint azok, amelyek saját határain belül folynak. Ankara nem tudja és nem is fogja tétlenül szemlélni az idlebi, valamint a Szíriai egyéb térségeiben zajló történéseket”.

Az Erdogan vezette Törökország már 2011 óta támogatja a Szíriában tevékenykedő iszlamista csoportokat. Az elmúlt kilenc évben a szíriai hadseregnek sikerült felszabadítani az ország nagy részét a terroristák uralma alól.

A török hadsereg még mindig  megszállóként jelen van szír területeken és attól tart, hogy hamarosan fegyveres konfliktusba keveredik az előrenyomuló szír hadsereggel.

Az elmúlt hetekben több helyi forrás is megerősítette, hogy Ankara Líbiába menekíti át az iszlamistákat, hogy ott folytassák a terrorháborút Khalifa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg ellen.

Orientalista.hu -Sinoda (MTI nyomán)

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑