Etióp kormánypárti média: a hadsereg elfoglalt egy várost a tigréi székhelytől északra

Az etióp hadsereg elfoglalta az észak-etiópiai Tigré tartomány székhelyétől, Mekelétől mintegy 50 kilométere északra található Vikro városát – számolt be pénteken a Fana, etióp kormánypárti műsorszolgáltató.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök ezt megelőzően jelentette be, hogy a hadsereg megindítja offenzívájának “végső fázisát” az észak-etiópiai tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Fronttal (TPLF) szemben.

A hírről beszámoló Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a felek állításait lehetetlen ellenőrizni, mivel a térségben nem működik sem a telefonos, sem az internetes kommunikáció.

A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban már százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑