Cadmus fordítás Cadmus

Etiópiában hetvennyolc ember halt meg a legutóbbi tüntetéseken

Összesen 78 ember halt meg, és 407-et vettek őrizetbe a múlt heti erőszakos tiltakozásokon a közép-etiópiai Oromia régióban – tájékoztatott csütörtökön Niguszu Tilahu, az etióp miniszterelnöki hivatal sajtótitkára.

Niguszu az etióp fővárosban, Addisz-Abebában újságíróknak nyilatkozva közölte az adatokat, de további részletekkel nem szolgált. Köszönetet mondott ugyanakkor a biztonsági erőknek, a törzsi vezetőknek és azoknak a fiataloknak, akik segítettek stabilizálni a helyzetet.

A regionális rendőrfőnök múlt pénteki közlése szerint 67 ember, köztük a rendfenntartó erők öt tagja vesztette életét a kormányellenes tüntetéseken, amelyek később az etnikumok közötti összecsapások jellegét öltötték. A rendőrfőnök szerint a halálos áldozatok legtöbbje a „civilek közötti összetűzésekben” lelte halálát. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra. Az AI a történtek kivizsgálását sürgette.

A békésen induló tüntetések október 22-én kezdődtek, nem sokkal azután, hogy a híres etióp aktivista, Dzsavar Mohammed támogatóinak ezrei gyűltek össze Addisz-Abebában található lakásánál, miután Dzsavar arra utalt nyilvánosan, hogy a rendőrség támadást próbált meg levezényelni ellene. Ezt követően oromo fiatalok – ehhez az etnikai csoporthoz tartozik Dzsavar, valamint Abij Ahmed etióp miniszterelnök is – utakat torlaszoltak el a térség különböző pontjaiban, valamint Addisz-Abeba külvárosi részein.

Dzsavar – aki nagyon kritikus volt az Abij által elfogadott politikai döntésekkel szemben az elmúlt évben – támogatói összecsaptak más civilekkel, akik a friss Nobel-békedíjas kormányfő védelmében vonultak az utcára.

Az etióp miniszterelnöki hivatal által a korábban kiadott közleményben Abij megdöbbenésének adott hangot a zavargásokkal kapcsolatban, és ígéretet tett arra, hogy bíróság elé állítják a felelősöket. „A válság, amellyel szemben állunk, még súlyosabbá válik, ha az etiópok nem egyesülnek” – figyelmeztetett.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑