Cadmus fordítás Cadmus

Etiópiában ismét elhalasztották a parlamenti választásokat

2021. 05. 16.

Etiópiában szombaton ismét elhalasztották a június 5-re tervezett parlamenti választásokat, miután néhány ellenzéki párt jelezte, hogy nem fog részt venni, illetve a Tigré tartományban zajló fegyveres konfliktus miatt abban a régióban eleve nem lehetne megrendezni még a voksolást.

A választásokat egyelőre bizonytalan időre halasztják. Az eredetileg tavaly augusztusra kiírt választásokat egyszer már elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Tigré tartományban viszont szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a kormánypártok ellen szavazott. Azt vetették a kormány szemére, hogy a járvány csupán ürügyül szolgált arra, hogy a választások elhalasztásával meghosszabbítsák a miniszterelnök hivatali idejét.

A térségben aztán november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatási hajtott végre a régióban.

A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő több alkalommal is fogadkozott, hogy szabad és tisztességes választásokat fognak tartani.

Az ellenzék szerint viszont az ország még nem áll készen a választásokra, egy sor olyan biztonsági kihívás van, amelyeket egy választás nem oldana meg.

Az Európai Unió nemrég jelezte, hogy nem tud megfigyelőket küldeni a választásokra, mert az etióp kormány nem akar ebben együttműködni.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑