Cadmus fordítás Cadmus

Etiópiában megkezdődtek a parlamenti választások

Megkezdődtek hétfőn Etiópiában a parlamenti választások, melyekre árnyékot vet az ország több térségében uralkodó rossz biztonsági helyzet.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő több alkalommal is fogadkozott, hogy szabad és tisztességes választásokat fognak tartani, az ellenzék viszont úgy véli, hogy a kelet-afrikai országot fenyegető számos biztonsági kihívást egy választás nem oldana meg.

Oromia régió ellenzéki pártjai korábban a szavazás bojkottálására hívtak fel, azt állítva, hogy a helyi biztonsági erők megfenyegették őket. A régióban az oromo születésű Abij kormánypártja 60 választókerületben kihívó nélkül indul.

A több mint 110 milliós országban mintegy 37 millióan regisztráltak a szavazásra, 46 induló, többségében etnikai alapon szerveződött párt között lehet választani. A választás második fordulóját várhatóan szeptemberben tartják.

Egyelőre nem tudni, mikor tartják meg a voksolást a forrongó Tigré államban, ahol november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket. Az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a térségben. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

Az ENSZ adatai szerint a tartományban körülbelül 350 ezer embert fenyeget az éhínség.

Emberi jogi szervezetek rámutatnak arra, hogy a kormány még mindig igyekszik elhallgattatni az ellenzékieket a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos és a gyűlöletbeszédet tiltó jogszabályokra hivatkozva. Az utóbbi az interneten közzétett bizonyos tartalmak esetén börtönbüntetést helyez kilátásba.

Az addisz-abebai belügyminisztérium a hét végén megszigorította a vízumszabályokat: az úgynevezett elektronikus vízumok, illetve a megérkezéskor igényelhető vízumok kiadását átmenetileg felfüggesztették.
Elemzők szerint a szavazás eredménye kihatással lehet az egész térségre.

Az Afrika szarván elhelyezkedő, a kontinens második legnépesebb államának számító Etiópia békefenntartó missziókat tart fenn egyebek közt Szomáliában, Szudánban és Dél-Szudánban.

Az országban eredetileg tavaly augusztusban tartottak volna választást, ám ezt a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztották. A pandémia súlyosan visszavetette az ország gazdaságát, a Reuters hírügynökség pedig elemzőkre hivatkozva azt közölte, hogy a lakosság jelentős hányada fontosabbnak tartja a gazdaság újraindítását, mint az emberi jogi kérdéseket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑