Cadmus fordítás Cadmus

Európába tartó migránsok holttestére bukkantak Tunéziában

2023. 05. 17.

Európába tartó kilenc migráns holttestére bukkantak az utóbbi napokban Tunéziában, az algériai határövezetben – közölte szerdán a kasszerinei városi bíróság szóvivője.

Riad Nvivi hozzátette: a szóban forgó illegális migránsok Fekete-Afrikából indultak el. Az algériai határtól nem messze, Haddra város közelében, a hegyek között, erdős területen találtak rájuk. Illegális határátlépők gyakran próbálnak meg ezen a térségen át eljutni a tengerig, ahonnan megpróbálnak áthajózni Európába. Haláluk okát vizsgálják, ezért elrendelték a holttestek boncolását.

Egy tunéziai jogvédő szervezetnek, a Gazdasági és Szociális Jogok Tunéziai Fórumának (FTDES) közlése szerint az eddig megismert információik arra utalnak, hogy a migránsok halálát a fáradtságon kívül a kiszáradás és a hideg okozta.

A szervezet az eset kapcsán kiadott közleményében “halálos kimenetelűnek minősíti az Európai Unió bevándorlási politikáját, amely véleményük szerint korlátozza szabad mozgásában a déli országok lakosságát.

Hiányolják továbbá a tunéziai államnak a kialakult helyzetre adandó humanitárius válaszlépéseit, és követelik a határok demilitarizálását. A szervezet azt is kifogásolja, hogy “az algériai-tunéziai határövezetben hiányzik az a humanitárius intézményrendszer, amely segíthetné a hosszú és életveszélyes útra elinduló migránsokat”.

A Földközi-tenger tunéziai térségében az év eleje óta számos esetben történt hajótörés; többszáz ember fulladt a tengerbe.
Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint idén január és április között 42200 illegális bevándorló próbált meg a Földközi-tengeren át Európába jutni, ami háromszorosa az elmúlt év hasonló időszakában regisztrált próbálkozásoknak.

Tunéziával kapcsolatban viszont kiemelik, hogy az észak-afrikai országból Olaszországba tartó emberek számában 11-szeres növekedést észleltek, ami annak tudható be, hogy Tunézia egyes partszakaszai mindössze 150 kilométerre vannak Lampedusa olasz szigettől.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑