Cadmus fordítás Cadmus

Európának fel kell készülnie a klímamenekültekre

2018. 09. 22.

Európának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben rengeteg klímamenekült próbál majd a kontinensre jutni, nem lesz elég utólag reagálni a helyzetre. Erről François Gemenne migrációs szakértő beszélt az Euronews tudósítójának, Anelise Borges-nek.

„A szubszaharai térség lakosságának több mint fele ki van szolgáltatva az önellátó gazdálkodásnak.” – mondja a szakértő – „Azt eszi, amit a környéken meg tudnak termelni. Ez azt jelenti, hogy sokan klímamenekültek is azokból az emberekből, akiket gazdasági bevándorlóknak hívunk. Meg kell értenünk, hogy a klímaváltozás a Föld lakosságának újraelosztását fogja okozni, és fel kell készülnünk erre.”

Gemenne szerint Európának nem szabad engednie, hogy a populista pártok dominálják a migrációról szóló közbeszédet.

„Biztonságos és legális migrációs útvonalakat kell létesítenünk azok számára, akik Európába akarnak jönni. Ugyanis lesznek ilyenek. Most válságnak látjuk ezt a jelenséget, mert lezártuk a határainkat, és ezért csempészek, emberkereskedők segítenek a bevándorlóknak, akik a tengeren át próbálnak meg idejutni. Egyes kormányoknak kifejezetten érdekük is, hogy politikai válságként mutassák be a helyzetet.”

A szakértő úgy véli, hogy a következő időszakban a világ előtt álló legnagyobb kihívás a klímaváltozás, és az ezzel járó menekültáradat lesz. Európa pedig nem zárhatja ki magát ebből, hanem el kell kezdenie proaktívan viselkedni.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑