Cadmus fordítás Cadmus

Fegyveres támadásokban halt meg legalább 14 ember Burkina Fasóban

2022. 11. 23.

Két fegyveres támadásban, amelyet feltételezhetően dzsihadisták követtek el, legalább 14 ember halt meg az utóbbi napokban Burkina Fasóban – közölték helyi biztonsági források.

A tájékoztatás szerint hétfőn az ország nyugati részén fekvő Safi falun ütöttek rajta fegyveresek. A támadás nyolc halálos áldozata egy helyi polgári milícia tagja volt.

A másik támadás, amely hat életet követelt, Markoye közelében történt. Az egyik áldozat rokona elmondta, hogy a fegyveresek három fiatalt raboltak el, akiket később holtan találtak. A fegyveresek a Markoye felé vezető úton csaptak le, ahol több embert kifosztottak és járműveket is elvittek.

A dzsihadista csoportok a Száhel övezetben található, 21 millió lakosú Burkina Fasóban 2015 óta számos támadást hajtottak végre. A fegyveres csoportok közül néhányan az Iszlám Állam terrorszervezettel és az al-Kaidával is kapcsolatban állnak. A konfliktusok több ezer katona és civil életét követelték, és kétmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Burkina Faso új kormánya októberben lépett hivatalba. Ibrahim Traoré, az ország 2024-ig kinevezett átmeneti elnöke egyebek között arra hivatkozva buktatta meg elődjét, Paul-Henri Sandaogo Damibát, aki januárban szintén puccsal került hatalomra, hogy nem tett eleget a terrorizmus ellen. Traoré ezért októberben mozgósításba kezdett, mint mondta, a polgári lakosságból toborzott 50 ezer fővel akarja visszaszerezni a dzsihadista terroristák által elfoglalt területeket.
Traoré azt is vállalta, hogy az ország 2024 júliusáig visszatér a polgári kormányzáshoz.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑