Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Fegyveresek foglaltak el egy olajszállítót az Ománi-öbölben

2024. 01. 11.

Katonai egyenruhát viselő „illetéktelen személyek” foglaltak el egy olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben csütörtök reggel – jelentette csütörtökön a nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO). Irán később bejelentette, hogy haditengerészete foglalta le a hajót.

Az UKMTO jelentése alapján az incidens csütörtök kora reggel történt az Omán és Irán közötti vizeken, a Perzsa-öböl szűk torkolatánál található Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül a világ tengeri kőolajszállításának ötöde bonyolódik.

Az UKMTO-t a tanker biztonsági vezetője arról tájékoztatta, hogy őt és a hajó kapitányát „ismeretlen személyek hívták fel telefonon”. A hivatal ezt követően nem tudta elérni a hajót.

Hat fegyveres szállt fel a Saint Nikolas tartályhajóra, letakarták az összes térfigyelő kamerát – közölte a hajózási biztonsággal foglalkozó Ambrey brit magáncég. A Saint Nikolas az incidensről eddig nem nyilatkozó Empire Navigation görög hajózási társaság hajója, amely szeptemberben 2,4 millió dolláros (közel 830 millió forintos) bírságot fizetett ki tízmillió hordónyi szankcionált iráni olaj szállítása miatt.

Az Egyesült Államok haditengerészetének a Közel-Keleten aktív 5. flottája sem reagált eddig az incidensre.
Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy az iráni katonák jogellenesen léptek a Saint Nikolas fedélzetére és kényszerítették irányváltoztatásra az iráni területi vizek irányába.

A Fehér Ház elítélte a hajó elfoglalását.

„A hajó elfoglalását semmi sem indokolja, el kell engedniük” – szögezte le John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

A nap folyamán az IRNA iráni állami hírügynökség az ország haditengerészetére hivatkozva azt közölte, Irán foglalta le a hajót. Az IRNA a műveletet bírósági döntéssel indokolta, részletekre azonban nem tért ki.

A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Saint Nikolast tavaly az Egyesült Államok foglalta le az Irán elleni szankciók jegyében, amikor még Suez Rajan néven hajózott. Akkor a hajó több mint 980 ezer hordó iráni nyersolajat szállított, amelyet az amerikai hatóságok szerint az iráni Forradalmi Gárda akart Kínába csempészni a szankciókat megsértve.

Az intézkedés után Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a lépés „nem marad válasz nélkül”.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑