Feléledhet az Iszlám Állam terrorszervezet Irakban

Egyre több jel utal Irakban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszatérésére – szögezte le a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) társelnöke szerdán a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Lahur Talabani, aki korábban a hírszerzés vezetői tisztségét is betöltötte, a terroristák által végrehajtott támadások számának növekedésére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az elmúlt napokban az iraki és kurd biztonsági erők legalább 19 tagjával végeztek a dzsihadisták.

A támadásokat követően megszólalt Barham Száleh iraki elnök is, aki Twitteren arra intette az ország biztonsági erőit, semmiképpen se vegyék félvállról a szélsőségesek elleni harcot.

Talabani szerint az Iszlám Állam újjászervezte magát a térségben, s kiemelte, hogy a szervezetet soha nem sikerült teljesen megsemmisíteni. Leszögezte: még mindig több ezer aktív tagja tevékenykedik Irakban. Ezzel kapcsolatban a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy egyes nyugati szakértők a Szíriában és Irakban bujkáló dzsihadisták számát 10 ezernél többre becsülik.

Talabani aggodalmát fejezte ki az Iszlám Állam toborzótevékenysége miatt, hozzátéve, hogy három hete 38, húsz és huszonkét év közötti, frissen beszervezett kurdot tartóztattak le, akik pokolgépes támadásokat akartak végrehajtani.

Az al-Kaida terrorszervezet egykori tagjai által alapított Iszlám Állam 2014-ben foglalta el Irak és Szíria több térségét, ahol kikiáltotta a saját “kalifátusát”.

A szervezet Irakban 2017 decemberében szenvedett döntő katonai vereséget, a szétszéledt dzsihadisták közül azonban sokan bevették magukat az ország nehezen megközelíthető északi, illetve a Szíriával közös határ menti térségeibe, ahonnan rendszeresen hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők tagjai és civilek ellen is.
Az iraki hatóságok szerint az Iszlám Állam az elmúlt hónapokban több mint 25 támadásért volt felelős az országban, beleértve a főváros, Bagdad egyik piacán januárban végrehajtott kettős öngyilkos robbantásos merényletet, amelyben több mint 30 ember meghalt.

A politikus úgy vélte, a dzsihadisták malmára hajtja a vizet, hogy az iraki biztonsági erők és az észak-iraki Kurdisztáni Autonóm Régió hatóságai között nem zökkenőmentes az együttműködés.

Jóllehet a kurdok korábban együtt harcoltak a kormányerőkkel az Iszlám Állam ellen, a felek kapcsolatát beárnyékolja a 2017. szeptemberében Irak kurd területein rendezett függetlenségi népszavazás kudarca.

Jóllehet a szavazók 93 százaléka támogatta a térség függetlenné válását, a referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette, ezt követően pedig a kormányerők és a kurd területeket felügyelő milíciák kapcsolatai megromlottak.

Az interjúban aggodalmának adott hangot az amerikai csapatkivonás miatt is: 2020-ban az eredetileg 5000 fős, az Iszlám Állam elleni harcot támogató kontingens a felére csökkent.

A kurdokkal ellentétben a szomszédos Irán kormányával szövetséges iraki politikai erők és síita milíciák teljes amerikai csapatkivonást követelnek, főleg azóta, hogy tavaly januárban Bagdadban amerikai dróntámadás végzett Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének parancsnokával.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑