Cadmus fordítás Cadmus

Ferenc pápa megkezdte mianmari látogatását

2017. 11. 27.

Az elöljáró személyében első alkalommal jár katolikus egyházfő a délkelet-ázsiai országban.

A korábbi és a jelenlegi fővárost, Rangunt és Najpjidót is felkereső katolikus egyházfő a tervek szerint találkozik a kormányfői feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji államtanácsossal, Htin Kjav államfővel, Min Aung Hlaing vezérkari főnökkel, valamint befolyásos buddhista vezetőkkel. Ferenc pápa szerdán szabadtéri misét mutat be egy ranguni sportpályán.

A repülőtértől a pápa szálláshelyéig mintegy 30 ezer ember sorakozott fel, hogy egy pillantást vethessen a katolikus egyházfőre. Az 51 millió lakosú Mianmar túlnyomó többsége buddhista, a római katolikusok számát körülbelül 700 ezerre becsülik. A katolikus vallás mintegy 400 évvel ezelőtt jelent meg a délkelet-ázsiai országban. A Vatikán és Mianmar hat hónappal ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot Aung Szan Szú Kji vatikáni látogatásakor.

A kacsin kisebbséghez tartozó nők nemzeti színű és vatikáni zászlókkal várják Ferenc pápa érkezését Rangun egyik főutcáján 2017. november 27-én, a katolikus egyházfő érkezésének napján – Ferenc pápa november 30-ig tartózkodik a délkelet-ázsiai országban | Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

A pápai látogatást beárnyékolja a rohingja válság. Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől. A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvak gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nők tömegét erőszakolták meg.

A katolikus egyházfő útját övező egyik központi kérdés az, hogy használni fogja-e Ferenc pápa a rohingja szót. A mianmari katolikus közösség vezetői azt kérték tőle, hogy kerülje az országban elismert státussal nem rendelkező kisebbség megnevezését. Mianmar hivatalosan bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a rohingjákat, állampolgárságuk sincs.

Az egyházi vezető csütörtökön a szomszédos Bangladesben folytatja térségbeli útját. Szombaton részt vesz egy dakkai vallástalálkozón, ahol a rohingja közösség tagjai is jelen lesznek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑