Cadmus fordítás Cadmus

Francia állampolgárokat vettek őrizetbe Iránban

2022. 05. 12.

Francia állampolgár az a két európai, akiket a héten őrizetbe vett az iráni hírszerzés, Párizs csütörtökön azonnali szabadon bocsátásukra szólította fel a Teheránt, s a külügyminisztériumba bekérették Irán párizsi nagykövetét is.

A francia külügyi tárca közleményében megalapozatlannak nevezték a letartóztatásokat, s hozzátették, hogy Franciaország teheráni nagykövete már kapcsolatba lépett az iráni hatóságokkal.

Korábban a Francia Pedagógusok Szakszervezetének (FNEC FP-FO) a főtitkára, Christopher Lalande azt mondta, egyik munkatársuk és a férje nem tért vissza iráni vakációjukról, és hozzátette, “erős a gyanú”, hogy kollégáját letartóztatták Iránban.

Az iráni hírszerzési minisztérium szerdán jelentette be, hogy letartóztattak két európai állampolgárt, akik a gyanú szerint zavargást akartak szítani a közel-keleti országban.

Az elmúlt években az iráni hatóságok kettős állampolgárok és külföldiek tucatjait tartóztatták le, többségében kémkedéssel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos vádak miatt. A letartóztatottak azzal vádolják az iráni vezetést, hogy ezekkel a potenciálisan koholt vádakon alapuló letartóztatásokkal engedményeket próbálnak kicsikarni más országoktól.

A letartóztatás egybeestek Enrique Mora, az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós (EU) koordinátor teheráni látogatásával.

Iránban az év eleje óta több tüntetést tartottak a növekvő munkanélküliség és a 40 százalékot meghaladó infláció miatt. Az ország ellen évek óta nemzetközi szankciók vannak érvényben, amelyek tovább gyengítik a gazdaságot.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑