Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország és Jordánia légi úton juttatott el segélyeket Gázába

2024. 01. 05.

A francia és jordániai légierő hét tonna humanitárius és a Hán-Júniszban kialakított tábori kórháznak szánt orvosi segélyt juttatott el légi úton a Gázai övezetbe – közölte pénteken a francia államfő hivatala.

Jordánia ugyan már korábban is hajtott végre hasonló műveletet a Gázai övezetben, de Franciaország számára ez volt az első alkalom. Párizs eddig nagyjából ezer tonna segélyt szállított a palesztinok lakta partmenti övezetbe szárazföldi úton.

Az Elysée palota egyik tisztségviselője szerint a csütörtök esti műveletben egy francia és egy jordániai repülőgép vett részt.

“Franciaország és Jordánia nehéz körülmények között légi úton szállított segélyt a lakosságnak és azoknak, akik segítenek nekik” – mondta az illetékes, aki nem tárta fel, hogy pontosan mit dobtak le, illetve, hogy Izrael engedélyezte-e az akciót.

Izrael ugyanakkor legutóbb novemberben jóváhagyta Jordánia számára, hogy segélyeket szállítson le légi úton a Gázai övezetbe.

Emmanuel Macron francia elnök az X közösségi oldalon továbbra is válságosnak nevezte a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben.

Az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT) pénteken viszont arról számolt be, hogy a humanitárius helyzet stabilizálódik a palesztin térségben. A COGAT egyben tagadta különböző gázai övezeti források és az egyiptomi Vöröskereszt azon állítását, hogy akadályozná víztisztító berendezések, orvosi ellátmány és sátorrudak szállítmányait.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben 23 ezren  haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. a sebesültek száma megközelíti a 60 ezret.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑